fbpx

 • Cu toții ajungem la un moment dat la acea perioadă a vieții când suntem puși față în față cu problemele financiare.
  Experiența unui job pe timp de vară este o oportunitate grozavă de a cunoaște noi persoane și de a aduna experiențe și cunoștințe noi, despre lumea aceasta și despre noi înșine.

  Pentru fiecare adolescent experiența primului loc de muncă poate însemna o lecție de viață cu privire la etapa maturizării care vine împreună cu multe responsabilități. Fiecare tânăr începe cu un job care nu necesită experiență anterioară și nici multe îndatoriri. Este bine de știut că nu toate firmele acceptă să încheie contracte de muncă cu persoane cu vârste sub 18 ani, chiar dacă vârsta minimă de angajare este de 16 ani, însă, piața ocupării forței de muncă oferă o gamă largă de posturi la diverse firme sau companii care caută angajați sezonieri sau fără normă întreagă, cum ar fi: restaurantele de tip fast-food, supermarketurile, restaurantele, cafenelele, standurile cu gustări (vată pe băț, popcorn, înghețată) din parcuri, agențiile care se ocupă de distribuirea de pliante publicitare, etc.
  Datorită programului încărcat al unui tânăr (facultate, școală sau alte activități) aceste locuri de muncă vin cu o ofertă tentantă, adică un salariu decent, program de lucru de doar 4-6 ore, normă de lucru de 5 zile urmate de 2 zile libere și diverse bonusuri. 

  Hai să lăsăm termenii generali și ce zici dacă ți-aș prezenta propria mea experiență, dar și a unei prietene?

  La finalul acestora voi trage câteva concluzii cu scopul de a-ți oferi câteva idei.

  Povestea mea începe în această vară, când, în căutarea unei surse de venit suplimentar, am decis să mă angajez la un restaurant de tip fast food. Întâi am mers la un prim interviu unde mi s-a explicat în mare ce aveam de făcut. Înainte să încep munca propriu-zisă a trebuit să fac un set de analize, să procur diverse adeverințe și câteva acorduri de la părinți. 
  După aproximativ câteva zile, iată-mă pus față în față cu munca propriu-zisă, unde m-am dus încrezător și relaxat. Ajuns acolo, am avut neplăcuta surpriză să conștientizez că nu erau toate chiar ok, mai exact, contractul negociat cu conducerea nu era respectat în totalitate și colegii de lucru nu erau prea prietenoși.  
  După o zi am decis să plec, fără niciun regret, deoarece acel loc nu rezona deloc cu mine, eram total paralel și nu avea sens să continui dacă nu mergeam cu drag acolo. 
  Din păcate am avut alte așteptări cu privire la acel loc și în final universul mi-a demonstrat că nu era chiar așa, vorba aceea, “tot răul spre bine”. Personal, sunt recunoscător pentru lecția învățată în acea zi, deoarece m-a ajutat să îmi “deschid ochii” și să percep altfel viața unui adult, care nu este la fel de simplă precum pare câteodată.

  În continuare aș dori să continui cu povestea Mariei.

  “ Eu am avut ocazia să lucrez la o terasă cu autoservire, în luna august și consider că această experiență m-a învățat multe lucruri. Când am început nu eram prea îndemânatică și nu mă pricepeam prea bine să fac anumite lucruri, precum măturatul sau debarasatul meselor, însă pe parcurs am început să mă descurc mai bine și să capăt îndemânare. Serviciul mi-a îmbunătățit și abilitățile de comunicare, deoarece am învățat să răspund politicos persoanelor care au nevoie de ajutor.
  Cu toate acestea, locul meu de muncă a avut și părți negative. Un exemplu este personalul restaurantului și colegii de muncă, deoarece au fost câțiva cu un comportament neadecvat și mi-au făcut probleme, dar am ales să-i ignor și astfel, trecând cu vederea anumite lucruri, totul a fost bine. Am mai avut și incidente, clienți mai puțin mulțumiți, dar acestea există oriunde.
  Per total a fost o experiență din care am învățat multe, dar nu aș mai repeta-o, acest mediu de muncă nu mi se prea potrivește. În viitor voi lua mai multe în calcul când vine vorba despre alegerea unui job, și sper că voi opta pentru unul mai potrivit, acum cunoscându-mă mai bine.”

  În concluzie, aș dori să închei prin a-i ura succes oricui este pe cale să se angajeze pentru prima dată și sa închei prin a prezenta plusurile și minusurile.

  Plusuri:
  – Îți asigură o sursă de venit
  – Cunoști persoane și anturaje noi
  – Înveți lucruri noi esențiale în viitor
  – Acumulezi experiență 
  – Devii o persoană mult mai responsabilă și organizată

  Minusuri:
  – Este posibil să nu fie exact așa cum te aștepți
  – Poți întâlni colegi nu prea prietenoși sau unii care chiar îți pot face probleme
  – Conducerea nu se ține întotdeauna de cuvânt 
  – Poți rămâne cu dezamăgiri cu privire la unele așteptări

  Orice alegere vei face, fii sigur că o alegi pe cea corectă. Multă baftă!


                                                                                   Articol scris de Cristi Popescu