fbpx
  •     Unul dintre cele mai importante centre economice, sociale și culturale din nord-vestul României, fiind și o poartă care se deschide spre lumea central și vest europeană, dar totodată și un oraș de o frumusețe copleșitoare, Oradea, capitala Art Nouveau a țării, se pare că are câteva aspecte care sunt încă necunoscute până şi pentru localnici , ca de exemplu detalii despre studiile superioare – Universitatea din Oradea.

        Universitatea din Oradea are o misiune clară, bine conturată în toate facultățile ce o constituie -șansa la un viitor schițat după bunul plac – lucru despre care am avut ocazia să discutăm joi, 22 noiembrie, la « Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură » cu d-l decan Șef. lucrări dr. Ing. Dan Gomboş, dar și cu alte persoane, de la studenți proaspăt intrați în această lume a realizării minuțioase și a stilurilor arhitecturale caracterizate de finețe și diversitate, dar şi foști studenți care s-au întors din străinătate, preferând patria-mamă ca loc de desfășurare a activității de muncă, până la profesori ai facultății, oameni dedicați, talentați, suflete deschise și dornice de a răspândi vastele cunoștințe acumulate de-a lungul anilor.

        Întrebarea « De ce nu Oradea pentru studiile universitare ? » a stârnit foarte repede reacțiile celorlalți și a primit astfel răspunsuri numeroase, din perspectiva elevilor de liceu (Pentru că oferta celorlalți este agresivă, impunătoare și atractivă… ), dar și din cea a adulților, un pertinent răspuns fiind al d-lui Gomboş: « Noi nu ne facem prea cunoscuți… », replică urmată de evidenta întrebare « De ce ? », răspunsul primit trădând o notă de umanitate pe care rareori o găsești « Nu intenționăm să influențăm decizii…nu obligăm pe nimeni. », evidențiind astfel dreptul fiecăruia de a alege liber.

        După ce am descoperit motivul major pentru care orădenii optează pentru facultăți dintr-o altă parte a țării sau chiar a lumii (promovarea relativ slabă a Universității din Oradea), am decis să facem ceva pentru a schimba lucrul acesta, urmând să ne mai întâlnim și cu decanii altor facultăți, pentru a stabili cum am putea realiza un program cât mai eficient pentru a face cunoscut și propriul nostru centru universitar, pentru a deschide ochii viitorilor studenți, ca ei să nu mai caute în altă parte ceea ce au deja acasă.

    Articol realizat de Jurca Nicoleta Miruna