fbpx
  • În perioada 15-18 aprilie elevii de clasele a7-a și a8-a din Vadu Crișului, Diosig, Sântandrei, Nojorid, Cefa, Chijic și Tărian, au luat parte la etapa de vizite din cadrul proiectului DIA. Aceștia, însoțiți de profesorii lor, voluntari edubisti, Carmen Sasu –reprezentant RoMarketing- dar și Teodora, au fost repartizați în 4 zile pentru vizitarea Colegiului Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea și Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, în prima parte a zilei, iar mai apoi la firmele din Parcul Industrial: Faist, Celestica, Inteva, Comau, Nidec, Plexus, Eberspecher și Hotelul Hilton. Fiecare grupă a vizitat unul dintre colegii, o firma, iar pe urmă hotelul. Reprezentanții fiecărei instituții le-au vorbit copiilor deschis despre ce înseamnă fie viața de elev în cadrul liceelor, fie despre cea ca muncitor calificat. De altfel, nu au lipsit nici discuțiile despre practica care li se oferă viitorilor liceeni alături de multe alte beneficii aduse de învățământul profesional.

    Proiectul DIA are ca scop promovarea sistemul de învățământ profesional românesc, în special pentru elevii din zonele rurale care nu au acces la toate informațiile, mai ales pentru a afla oportunitățile pe care o astfel de școală le poate oferi. În România, învățământul profesional este perceput într-un mod extrem de negativ, contrar promovării pe care acesta o are dincolo de granițele țării noastre. Nu toți elevii sunt făcuți pentru cursurile unui liceu cu programă normală, cum alții nu au orientare spre liceele profesionale, astfel că trebuie să fim deschiși la toate șansele de care poate profita un tânăr.

    Copiii au fost fascinați de tot ceea ce au văzut și experimentat de-a lungul zilei, cu atât mai mult cu cât au avut un extaz asupra proiectul din primele vizite făcute în școlile lor, cât și concursul și premiile mari pe care le-au primit. La finalul fiecărei zile, aceștia s-au arătat mult mai convinși pe ceea ce vor să facă mai departe, formându-și deja niște idei pentru alegerea pe care o au de luat extrem de curând. Fie că vor urma cursurile unei școli profesionale sau cele ale liceelor cu program normal, tinerii au gustat din fiecare meserie care le-a fost prezentată, din toate informațiile și ideile de viitor care au început să li se contureze atât prin sprijinul profesorilor, cât și prin cel al coordonatorilor proiectului ori chiar a voluntarilor edubiști, care au fost mereu deschiși să vorbească cu ei, să le povestească despre expreiențele lor liceale, despre frumusețea, dar și greutatea acestor ani unici ai vieții. Foarte curând, cei de clasa a8-a vor avea o ultimă întâlnire a proiectului DIA, unde vor discuta despre ceea ce au memorat din vizitele făcute, părerea lor și desigur, orientările pe care aceștia le au, urmând să le compare cu cele pe care le aveau la începutul proiectului. Iar cu cei de clasele a7-a, ne vom revedea din nou la anul!

    Indiferent de drumul ales, noi le urăm mult succes, în conturarea propriilor vise!

    Articol scris de Rus Lorena