fbpx
 • Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a sărbătorit săptămâna trecută, după cum probabil știți deja, 100 de ani de existență prin activități de amploare și invitați speciali. În 5 octombrie 1919, lua naștere Liceul ”E. Gojdu”, cu un efectiv de 170 de elevi, urmând ca după un secol de istorie, muncă, principii și valori să ajungă colegiu național de prestigiu în țară, cu peste 70 de profesori și peste 1100 de elevi actuali.

              Ideea a 100 de ani nu sună mereu atât de „wow”, însă dacă stai să analizezi faptul că într-un secol vin și pleacă miliarde de suflete de pe această planetă, fiecare cu o poveste unică, te face să te gândești de două ori la ceea ce înseamnă acest număr pentru umanitate. La fel de mult a însemnat și pentru acest liceu, drept dovadă, din cei peste 20.000 de absolvenți, un grup remarcabil și-a făcut prezența și săptămâna trecută pe holurile pe care le-au străbătut în ceea ce a însemnat cea mai frumoasă și importantă parte a vieții, acea introducere în ceea ce urma să fie propria bibliografie, un punct de pornire și de formare, o lansare spre viață, spre academii, facultăți din toată lumea și specializări care de care mai deosebite.

              Primăria Oradea a sărbătorit și ea acest eveniment, demarând alături de colegiu activități – lansări de carte, premierea olimpicilor, corul profesorilor și al elevilor, momente artistice – concursuri – cros-ul „Aleargă cu Gojdu”, întrecerea pe biciclete și altele din interiorul liceului – și desigur concerte – Smiley, Trupa Mustang (a cărui manager este absolvent de Gojdu), Celelalte Cuvinte, Direcția5 – fiind de altfel, o premieră în Oradea prin susținerea unor concerte de o asemenea anvergură în curtea unei școli.

              Colegiul și-a schimbat numele de 8 ori, urmând ca al 9-lea, cel actual, să fie dat în anul școlar 1999-2000, însă termenul de „gojdist” este folosit de toți absolvenții, cu mândrie. De aici, dacă aveți prieteni în Gojdu, poate ați remarcat „spiritul gojdist”, care te face să simț un fior pe șira spinării când auzi despre atât de multe realizări și unicități pe care haina groasă de tradiție și istorie a acestuia ți le oferă prin mândria  de a putea fii un reprezentant al acestuia.

              S-ar putea scrie cărți legate de istoria, poveștile, rezultatele, parcursul, absolvenții și profesorii acestui colegiu de prestigiu al României, dar, dacă vreți să aveți pielea de găină, vă las să vă înfructați din video-ul ce ilustrează parcursul frumos al colegiului și despre mecena ce îi poartă numele: http://lego.rdsor.ro/centenar.html .

              De asemenea, un număr foarte mare de edubiști sunt actuali sau foști gojdiști, așa că dacă încă nu te-am făcut să ai o părere bună despre ei, vino la EduBiz să ne descoperi.

  Articol scris de Lorena Rus