fbpx
 • Artă în suflet dar şi în inima Oradiei

  Sursa foto : www.adevarul.ro

  Fie că eşti un artist, amator de artă sau simplu cetăţean, cu toţii am auzit măcar o dată de nume sonore ale artei precum Dali, Picasso, Matisse sau Klimt. Geniul lor a marcat evoluția și istoria artei prin tehnicile, viziunile și curentele folosite sau create. Au însuflețit atât lumea artei cât și domeniul cultural și social prin ideile și valorile lor inovative, atipice și extraordinare, trăind veșnic prin arat lor, iar săptămâna aceasta, joi, în data de 7 noiembrie, orădenii vor putea să danseze alături de ei în universul artei la Muzeul Orașului Oradea începând cu ora 13.

  Picasso

  Născut în Spania, mutat la Paris, Picasso avut o viață tumultoasă. Aflat în lumina reflectoarelor aproape pe tot parcursul vieții sale, acesta este de altfel cel mai celebru artist pe perioada vieții sale din întreaga istorie. Acestă reputație i-a adus de altfel titlul de pictorul cu cele mai multe lucrări furate.

  Însă, știați și că…

  Numele său întreg conține 23 de cuvinte? Acestea sunt: Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso.

  -Primul său cuvânt a fost nu altul decât ‘’creion’’.

  -La nașterea lui Picasso moașa a crezut că este mort, unchiul acestuia a fost cel care și-a dat seama că este viu.

  Dali

  Un spaniol excentric în sine, Dali a avut un comportament și o gândire cu totul ieșite din comun, fapt ce i-a adus și mai multă atenție operelor sale.

  Câteva lucruri mai puțin știute despre Dali ar fi…

  Acesta credea că este reîncarnarea fratelui său care a murit cu 9 luni înainte de nașterea sa. (ciudat, nu-i așa?)

  – Dali era să moară la o conferință deoarece a purtat un costum străvechi de scafandru fapt ce i-a blocat oxigenarea.

  – Dali a proiectat logo-ul firmei Chupa Chups în anul 1969.

  -Animalul de companie al pictorului era un leopard.

  Klimt

  Pentru pictorul austriac vorbesc mai mult operele sale decât numele acestuia întru-cât faimoasa operă intitulată ‘’Sărutul’’ este admirată și cunoscută pretutindeni.

  Câteva lucrușoare interesante ar fi:

  -Acesta este cel mai important pictor austriac.

  -Portretul Adele Bloch Bauer I al lui Gustav Klimt (135 mil $) a fost unul dintre cele mai scumpe tablouri vândute în perioada în care Klimt a trăit.

  -Multe dintre operele sale conțin argint și aur în compoziția lor.

  Matisse

  Francezul ce s-a numărat printre principalii inițiatori ai artei moderne a fost unul dintre cei mai sclipitori artiști ai secolului XX.

  Știați că?

  -Matisse a fost diagnosticat cu cancer și a trebuit să își petreacă ultimii ani din viață imobilizat într-un scaun cu rotile?

  -Opera „La Blouse Roumaine“ realizată în 1940 are la baza ia românească, operă inspirată și de faimoasele sale prietenele românce Elvira Popescu, Elena Văcărescu, Anna de Noailles şi Martha Bibescu.

  Sursa foto : www.adevarul.ro

  Sursa foto : www.adevarul.ro

  Prilejul perfect pentru a admira operele originale ale consacraților artiști este chiar joia aceasta, 07 noiembrie, unde la Muzeul Orașului Oradea va avea loc o expoziție de artă dedicată acestora. Expoziția va avea loc între orele 13:00-17:00.

  Cu siguranță edubiștii nu vor lipsi de la această expoziție deosebită!

  Toți acești artiști într-un singur loc, ce explozie de cultură și culoare!

  Articol scris de Antonia Șandra