fbpx
 • Unul dintre cele mai puternice mijloace de expresie a ajuns să fie muzica, prin ea transmițând orice fel de sentiment uman, indiferent de complexitatea acestuia.

  Iar cel mai drăguț lucru, o întâlnești oriunde: dacă ieși afară, poate auzi păsările cântând, sau poate auzi ultimele melodii apărute când treci pe lângă un loc public, sau poate în autobuz, un necunoscut ține un ritm cu piciorul.

  Adevărata frumusețe a muzicii este faptul că ea conectează oameni, dar totodată, ne conectează cu noi înșine. Există o posibilitate ca fix acum să citești acest articol în timp ce asculți muzică, dar știai următoarele lucruri despre muzică?

  1. Muzica îi este creierului un stimulator în formarea anumitor chimicale.

  Poate ai auzit de dopamină, oxitocina sat serotonină. Dopamina este “molecula motivației”, oxitocina este “compusul încrederii”, iar serotonina este “hormonul fericirii”. Toate cele trei chimicale se produc cât timp asculți sau produci muzică.

  2. Creativitatea și productivitatea au legătură cu muzica.

  Muzica ajută la performanța sarcinilor conștiente, îmbunătățește precizia și permite finalizarea sarcinilor repetitive mai eficient. Știai că, în timpul operațiilor, chirurgii care ascultă muzică lucrează mai repede, sunt mai puțin stresați și mai eficienți?

  3. Muzica are benifici pentru tineri.

  În 1990 se studia o teorie numită “efectul Mozzart”, care ar presupune că muzica creată de Mozzart îi face pe copii (în speciali cei mici) mult mai deștepți.

  Teoria a fost parțial confirmată: copiii care iau lecții de muzică de la vârste mici, li se îmbunătățește funcția și structura creierului. Muzica lui Mozzart nu e cu nimic mai benefică.

  Muzica, indiferent dacă e învățată în sau în afara școlii, influențează astfel studenții: prin îmbunătățirea comunicării, o creștere mică în IQ, îmbunătățirea conexiunilor creierului și îmbunătățirea inteligenței spațiale.

  4. Se pare că muzica îmbunătățește starea cauzată de probleme de sănătate, precum de tulburări mentale sau boli neurologice.

  S-au observat alinări legat de simptomele: anxietății, depresiei, insomniei, tulburării de deficid de atenție și hiperactivitate (ADHD),  tulburării de stres post traumatic (PTSD), schizofreniei, autismului, chiar și la Parkinson sau Alzheimer.

  “Muzica este terapie, o comunicare mult mai puternică decât cuvintele, mult mai directă, mult mai eficientă” -Yehudi Menuhin

  Bibliografie: https://bebrainfit.com/music-brain/

  Photo1: Chika Milan

  Photo2: https://www.sleepingladyfairfax.com/health-benefits-of-music/

  Articol scris de Geczi-Kis Georgian