fbpx
 • 2020 – actiuni internationale si voluntariat

  Astăzi e despre planurile EduBiz. Si cine ar fi mai potrivit sa ne spună mai multe dacă nu Teodora Chifor, inima EduBizilui, care la ne-a mărturisit că: „am avut și surpriza de a mi se spune si EduBiz, in loc de Teodora”. Teo a noastră este fondatorul asociației EduBiz, care are peste 1000 de membrii tineri, din județele Bihor și Cluj. Cu edubiștii am ajuns la alți 6000 de tineri din orașe si sate.

  -Cum ai descrie anul 2019 pentru Edubiz?

  -Anul 2019 a fost un an extraordinar, în contextul in care am avut 20 de acțiuni – proiecte pe care le-am realizat. Au fost si acțiuni din anii trecuți, care au pornit la inițiativa unui grup de voluntari și s-au transformat în acțiuni-proiecte ale întregii asociații. În aceste proiecte au fost implicați peste 1400 de elevi si studenți, împreuna cu 120 de parteneri, companii, scoli, organizații din țară și din Europa.

  -Ne puteți da câteva exemple?

  -Da, primul care îmi vine acum în minte a fost demarat acum 4 ani de voluntari, iar anul trecut ni s-au alăturat si companii și organizații, care ne-au susținut si financiar. Proiectul se numește DIA, adică “DESCOPERĂ, ÎNVAȚĂ, ACȚIONEAZĂ”. Peste 300 de elevi din clasele a 8-a, din mediul rural din Bihor au reușit să își identifice talentele, să își traseze un parcurs profesional spre o meserie care să li se potrivească. Surpriza a fost ca a scăzut mult abandonul școlar printre acești elevi cu care am lucrat; doar 0,7% nu au mai continuat la liceu sau învățământul vocațional, chiar daca au fost si din familii vulnerabile.

  -Care proiecte credeți că au avut cel mai are impact în anul 2019?

  -Cred că DIA a avut un impact mare asupra celor 300 de elevi, care sunt acum la liceele și școlile profesionale din Oradea, dar si asupra profesorilor.

  Edufest, care a fost primul eveniment în aer liber din Romania, in care companiile au venit cu echipamentele lor si au realizat activități pe care angajații lor le fac la serviciu. In parc au fost peste 500 de tineri si zece companii din domenii IT, producție, industria hotelieră, etc. Tinerii au descoperit firme, meserii, locuri de muncă la care poate nici nu se gândeau. Totodată, companiile au început sa-și regândească modul în care să se prezinte în fața noii generații pentru a-i atrage, caci pe stilul vechi nu mai merge.

  Apoi sunt cele peste 60.000 de ore de voluntariat pe care edubiștii le-au făcut in 2019… in centre de plasament pentru copii, in școlile din mediul rural, in spitale, in centre pentru copii cu dizabilități, in centre pentru vârstnici. Tinerii si bucuria cu care ei se implica pentru a schimba comunitatea in bine sunt bogăția EduBiz.

  Le mulțumim edubiștilor și partenerilor care au făcut din 2019 un an atât de bun pentru comunitatea noastră.

  – Ce vă propuneți pentru 2020?

  -Ne dorim ca anul 2020 să fie un an rotund, pentru ca ideea de rotund înseamnă complet. Ne propunem ca alături de cei 150 de membrii noi pe care-i aveam in acest moment, cu ambasadorii să ajungem la peste 2000 de tineri, inclusiv la cei care nu au acces la formarea potrivita pentru ei. Aș vrea să fie momentul în care si tinerii din sate, din centre de plasament să fie conștienți de potențialul si de talentele lor, de rolul pe care ei pot să-l aibă în România și in lume. Ne dorim să dezvoltăm acțiuni- proiecte internaționale cu parteneri din Anglia, Irlanda, Franța, Italia, Ungaria, USA în care edubiștii noștri să se implice in activități cu tinerii din întreaga lume.

   2020 se arata deja bogat in acțiuni si inițiative care credem ca vor contribui la schimbarea in/spre bine… așa ca ne bucuram sa va alaturati inițiativelor edubiștilor, oriunde ati fi 🙂

  Vă invitam să ne urmăriți site-ul, blog-ul, rețelele de socializare și media pentru a fi alături de noi!

  Articol scris de Alexandra Bogdan