fbpx
 • Stresul la școală – o problemă pe care o putem remedia ușor

  Ca și voi toți, sunt o simplă adolescentă la liceu care se confruntă cu această perioadă din viață, plină de diverse trăiri și provocări. Una din cele mai dificile pentru mine a fost stresul.
            În ciuda faptului că acum tot ce înseamnă școală s-a mutat în online, modul nostru de învățare și de realizare a cerințelor profesorilor a rămas unul neschimbat, chiar dacă metodele prin care o facem s-au adaptat și ele la rândul lor. Așdar, suntem la fel de predispuși sau chiar la un nivel mult mai mare să ne stresăm, așa că am să vă împărtășesc niște sfaturi ce sper să vă fie de folos.

  Din momentul în care am intrat la liceu, viața mea s-a schimbat radical: de la oamenii din jurul meu, până la așteptările acestora sau chiar la cerințele profesorilor. În primele luni am fost copleșită de cunoștințele extrem de vaste ale noilor colegi sau de capacitatea acestora. Am ajuns să îmi pun întrebări, precum:, „Ce e în neregulă cu mine?”, „Nota asta mică chiar mă definește ca persoană?”. Presupun ca mulți dintre voi v-ați pus asemenea întrebări, așa că am să vă spun, din propria experiență, ce am învățat în primul an de liceu și cum am ajuns să nu mai am anumite dubii.

  1. NU TE MAI COMPARA CU ALȚII…

  …tu ești unic, ai avut alte experiențe de viață, ai alte cunoștințe, în alte domenii. Nu te înjosi niciodată doar pentru că cineva știe mai mult ca tine, ci folosește asta doar pentru a te ambiționa.

  2. ÎNVAȚĂ PENTRU TINE, NU PENTRU NOTE…

  …în momentul în care înveți pentru note, în mod inconștient, încerci să acumulezi cât mai multă informație, cu logică sau fără logică, doar pentru a face față testului (si s-ar putea să ți se amestece totul in cap), iar după tot acel stres, uiți tot. Încearcă să înveți pentru tine, pentru îmbogățirea cunoștințelor sau învață doar ceea ce e important si îți place (pe scurt: nu tot „că așa trebuie”) și vei vedea că vei putea gestiona mult mai bine cerințele.

  …amintește-ți că o nota nu arată cât de deștept sau incapabil ești, ci pur și simplu cât de bine ai facut anumite cerințe, așa că nu te descuraja. Muncește mai mult, mai ales dacă este un subiect de interes pentru tine – poate chiar studiezi suplimentar -, iar dacă nu e o materie care să îți stârnească curiozitatea, dă-ți totuși silința pentru acel test și acumulează informațiile care îți vor îmbunătăți poate cultura generală. Nu uita că orice noutate înveți, creierul tău se dezvoltă și o dată cu el și cunoștințele.

  3. NU TE STRESA, ÎN AVANS, FĂRĂ SENS…

  …și prin asta vreau să spun că nu trebuie să te panichezi toată perioada între momentul în care afli de un test și momentul în care dai testul și să-ți spui lucruri de genu „și dacă nu o să știu?”, „dacă e greu?”, „dacă iau o notă mică?”. Încearcă să conștientizezi faptul că tu nu poți schimba absolut nimic. Oricât de tare te-ai stresa, acel test oricum vine. Tot ceea ce poți face e să te mobilizezi să te apuci de învățat si să-ți păstrezi calmul pentru a putea asimila informația mai ușor.

  Sper că v-am ajutat măcar puțin cu sfaturile mele si nu uitați: singura ta competiție ești tu, rămâi calm și ambițios.

  Articol scris de Ștefania Turcu – blogger EduBiz