-
În ce constă parcursul admiterii la o facultate din străinătate?
Facultatea în Străinătate – o decizie importantă
De când mă știu, cel mai mare vis al meu a fost să merg la facultate în străinătate.
Acest lucru necesită multă muncă, nu este o decizie pe care o iei cu o lună înainte, însă dacă îți dorești cu adevărat, se merită.
Sursă: www.stoodnt.com Am început să mă documentez legat de procesul de aplicare și de ce elemente pot reprezenta un avantaj pentru a fi acceptat, de când am intrat la liceu.
Toată lumea spune că este foarte important să știi din timp domeniul în care vrei să studiezi. Nu pot nega, așa este, dar acest lucru se aplică cu preponderență pentru domenii precum medicină, drept, arhitectură. Însă, ai timp chiar și până la finalul clasei a XI-a să te hotărăști. Important este să găsești ceea ce te pasionează cu adevărat, ceea ce te face și te va face să fii fericit, să te simți împlinit.
Primul pas ar fi alegerea țării în care să studiezi.
Țările de top pentru studiul în străînătate sunt Anglia, Olanda, Danemarca și Suedia.
Sursă: www.topuniversities.com Oricare dintre opțiuni necesită un test de limba engleză de tip Cambridge (nivel B2 sau C1) sau de tip IELTS.
Din experiență mea, pot sugera susținerea examenului Cambridge. Acesta cuprinde 5 părți: Use of English, Reading, Writing, Listening și Speaking. Costul este de aproximativ 650 lei. Este un examen dificil, necesită multă pregătire, fiind greu nu doar la nivel de conținut, ci și din pricina duratei de aproximativ 5 ore.
Mai multe informații puteți găși accesând site-ul: www.britishcouncil.ro
În ceea ce privește Anglia, costul studiilor superioare este de 9.250£ / an. Până anul acesta, costul a fost posibil de acoperit printr-un împrumut oferit de guvernul britanic, urmând ca banii să fie returnați în rate, după ce absolventul ajunge să aibă un anumit salariu. Pentru anul 2020-2021 nu se știe cum va fi situația, însă sperăm că se va menține posibilitatea acestui împrumut.
În Olanda, costurile de școlarizare sunt cu mult mai mici, prețurile variază în funcție de o universitate la altă, de la 800€ la 2.100€.
În Danemarca și Suedia pe de altă parte, studiile sunt gratuite.
Cazarea
Fie că veți alege să stați la cămin (singur / cu încă un student, baie proprie / baie comună) sau să împărțiți o casă închiriată cu alți 5-6 studenți, costurile anuale de cazare, mâncare, transport și cheltuieli minime pentru haine și ieșiri în oraș vor fi de aproximativ 9.000 £.
Sursă: www.thestreet.com Examene / Interviuri
Este esențial să te documentezi despre care sunt domeniile care necesită un examen special pentru admitere, pentru a te pregăti din timp, iar aici se încadrează domeniile precum: medicină, drept, arhitectură (portofoliu), film (secvențe video).
Tot în funcție de domeniul ales, dar și de facultatea aleasă, puteți fi chemat la un interviu, fie online, fie dacă aveți posibilitatea, să mergeți acolo.
Dosar
Pentru admiterea la o facultate din străinătate, pe lângă eventualul examen, va trebui să va pregătiți un dosar, care va fi de fapt un dosar virtual, pe care îl veți completa pe platforma UCAS pentru Anglia, iar pentru celelalte țări din Europa, pe site-ul fiecărei universități la care doriți să aplicați.
Așadar, de ce aveți nevoie?
- În primul rând, rezultatele de la testul de limbă, diplomă cum că ați promovat
- Veți avea nevoie de două scrisori de recomandare, în limba engleză (scrise direct în engleză sau traduse la traducător) de la doi profesori, care predau materii relevante pentru domeniul ales
- Personal Statement
Ce înseamnă PS? Este un eseu în limba engleză, de maxim 500 de cuvinte, în care trebuie să te prezinți – să te descrii pe ține, calitățile tale, abilitățile tale, de ce ai ales acel domeniu, de ce ai ales facultatea/țară respectivă, ce îți propui să realizezi.
- Foaia Matricolă
Această va fi trimisă la absolvirea liceului, așadar separat de trimiterea „dosarului”.
Activități extrașcolare / voluntariat
Este esențial să participați de-a lungul anilor la diferite proiecte, să va implicați în activități extrașcolare. Pe lângă sporturile de performanță, cântatul la un instrument, sau diferite cluburi (de debate, de robotică) un rol important îl au voluntariatele. Posibilitatea ca voi să fiți acceptați la o facultate în străinătate crește considerabil dacă veți menționa în Personal Statement implicarea voastră în astfel de activități și să va susțineți afirmațiile prin copii ale diplomelor.
Sursă: www.asociatiaanter.ro O întrebare comună este: Contează notele de la examenul de bacalaureat?
Răspunsul este afirmativ, în funcție de domeniul și facultatea aleasă, va fi impusă o notă minimă, care trebuie obținută la bac. Așadar, chiar dacă veți afla dacă ați fost sau nu acceptați la facultățile la care ați aplicat prin luna martie, acceptarea definitivă, va fi doar după trimitetea rezultatelor de la bacalaureat.
Termen de aplicare
Înscrierile pentru facultatea în străinătate variază de la o universitate la altă, de obicei încep prin luna octombrie și se termină pe la mijlocul lunii ianuarie.
Experiență mea
Prima mea opțiune este Univeristy of Warwick, din Anglia, pe partea de Law and Business Studies.
Aș preferă să stau în campus, la cămin, pentru a avea parte de o experiență autentică de college student.
De când am început liceul, mă pregătesc pentru examenul Cambridge nivel C1, pe care îl voi susține luna viitoare. De asemenea, am făcut peste 600 de ore de voluntariat, în domenii diferite, am participat la olimpiade școlare, iar mediile mele generale sunt peste 9,80.
Mi-ar plăcea, de asemenea, să am oportunitatea de a face un Year Abroad, adică pe lângă cei 3 ani de facultate, voi mai studia un an, pe același domeniu, însă la una dintre universitățile partenere din altă țară, opțiunile mele fiind: Singapore, Australia, Hong Kong și Italia.
Sper că acest articol să va fie de folos în procesul vostru de aplicare. Va doresc mult noroc, să credeți în forțele voastre și să munciți pentru a va îndeplini visele.
Articol scris de Nicole Tănase – blogger EduBiz