fbpx
 • Fă-ți timpul prietenul tău- Idei de activități cu și despre tine

  „Cât despre viața irosită, nici o viață nu e irosită, cu excepția acelora în care dezvoltarea a fost oprită, care stagnează.”

  Pandemia a modificat sau chiar stricat o mulțime de planuri, activități și ieșiri pentru vara aceasta însă acest eveniment nefericit nu trebuie să ne oprească de la a merge înainte. Indiferent de vremurile în care ne aflăm, o dezvoltare constantă este necesară pentru a evolua ca indivizi și pentru a fi mai buni zi de zi.

  Chiar dacă, pentru moment, carantina a rămas în trecutul nostru recent, activitățile și hobby-urile practicate în acea perioadă nu trebuie neglijate sau abandonate ci cultivate și chiar adăugate noi activități pentru a-ți petrece timpul.

  Astfel, vă propun o serie de activități individuale relaxante și plăcute pentru această vară distinctă.

  IMG_0838-01

  Cititul

  Cititul are beneficii multiple şi foarte folositoare: are un efect calmant, extinde vocabularul, îți formează o gândire analitică, iar lecturile frecvente îmbunătățesc memoria.  

  Câteva sugestii de lectură:

  Banda celor șase ciori de Leigh Bardugo (fantasy fiction)

  Acolo unde cântă racii de Delia Owens (există și un articol pe EduBlog cu recenzia acestei cărți)

  Atomic Habits de James Clear (nonficțiune, dezvoltare personală)

  Purgatoriul îngerilor de Camelia Cavadia (ficțiune)

  Învățare de Tara Westover (memoir)

  Mișcare- yoga, ciclism, alergat 

  Mișcarea este esențială în orice formă. Nu e nevoie să practicăm un sport de performanță sau să mergem la sală de câteva ori pe săptămână dacă nu ne regăsim în activitățile respective. În schimb, există alternative plăcute și relaxante cum ar fi:

  Ciclismul. Acesta îmbunătățește abiliățile cognitiv, calitatea somnului și crește imunitatea. Dacă ești din Oradea și nu ai bicicletă, nu e motiv de îngrijorare căci se pot închiria la prețuri accesibile (cu reduceri pentru tineri) biciclete în Parcul 1 Decembrie.

  Yoga. Pentru unii ar părea o activitate supraapreciată însă are o sumedenie de aspecte pozitive precum: ameliorarea stărilor de anxietate, scade nivelul de stres, îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul și totodată crește puterea mușchilor.

  YouTube-ul este plin de canale dedicate pentru yoga și se pot găsi multe challenge-uri de câte o lună în care se urmăresc diferite obiective. Câteva canale pe care le recomand sunt: Yoga with Adriene, Sarah Beth Yoga, Yoga with Kassandra.

  Podcast-uri

  Podcast-urile sunt un mod ideal de a învăța despre experiențele altora, lucruri noi din diferite domenii și multe altele. Spotify este aplicația cea mai utilizată și mai practică pentru podcast-uri atât în română cât și în engleză. Câteva podcast-uri interesante: 99% Invisible, The Minimalists Podcast, Mind Architect, The Chernobyl Podcast. 

  Un podcast pe care îl consider de mare interes este cel creat de Cronicari Digitali și pe care îl găsiți pe pagina lor de Instagram. Cronicari Digitali este un proiect de promovare a patrimoniului cultural românesc. La podcast-urile realizate de aceștia iau parte oameni de seamă din cultura românească precum: Ilona Brezoianu, Christina One, Pavel Bartoș, Marius Manole, Andreea Esca sau Ștefan Bâlici.

  Învățarea unei limbi străine

  Învățarea e nelimitată precum posibilitățile noastre. Internetul este plin de cursuri gratuite, videouri pe YouTube despre cum poți învăța pas cu pas orice limbă străină care te-ar interesa precum și aplicații ca de pildă Duolingo, Memrise, Mondly Language și multe altele. Învățarea unei limbi străine se poate realiza și prin urmărirea a diferite filme, seriale sau memorarea unui cântec, a unei poezii sau cititul articolelor în limba dorită. Totul ține de ambiția noastră și de dorința de a ști mai mult.

  Modurile în care îți poți petrece vara sunt, fără îndoială, numeroase și diverse. Ceea ce contează este să ne simțim bine cu noi înșine și să ne dezvoltăm cât mai mult ca persoane în orice domeniu pe care îl credem benefic pentru noi.

  Timpul trece cât ai clipi, mai ales vara, însă dacă suntem atenți îl putem gestiona astfel încât îl vom vedea ca pe un prieten și nu ca pe un dușman. 

  Articol scris de Antonia Șandra – blogger EduBiz