• Ce trebuie să știm și cum ne pregătim pentru anul școlar 2020-2021

        În primăvară am intrat în carantină, iar orele s-au ținut online pentru câteva luni. Fiecare școală a lucrat în moduri diferite, în funcție de resurse și posibilități. Profesorii și elevii au trebuit să se adapteze lucrând pe calculatoare, pe aplicații de genul Microsoft Teams, Google Sheets, Zoom, Whatsapp. Pentru școala noastră nu a fost foarte complicat: făceam zilnic toate orele, iar profesorii ne trimiteau materiale prin intermediul aplicației respective. Cu toate acestea, această modalitate de învățare nu a fost în totalitate eficientă. 

        În noul an școlar însă, am fost prezentați trei variante, în funcție de zonă. Președintele Klaus Iohannis a susținut că majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Cele trei scenarii sunt în principiu în funcție de zonă: zona verde este cea cu mai puțin de un caz la mia de locuitori, cea galbenă cu una până la trei cazuri la mie și, însfârșit, cea roșie, cu peste trei cazuri. Totuși, “Decizia privind scenariul care va fi aplicat se va lua pentru fiecare școală în parte la nivel județean.”, după cum afirmă președintele. Școlile din zona verde vor putea fi deschise complet, păstrând măsurile de igienă contra covid( măști, distanțare socială pe cât posibil, dezinfectare etc. ) . Cea galbenă va ține cursurile în format mixt, adică online, precum și fizic, elevii putând să facă schimb, iar cea roșie va fi doar online

        Digi24 afirmă că profesorii vor fi obligați să rămână în clase împreună cu elevii în timpul pauzelor de 5 minute pentru a-i supraveghea. Elevii nu vor putea să părăsească clasa decât dacă merg la toaletă, pentru care vor avea o pauză specială. Totodată, profesorii nu vor utiliza cataloage, ci vor scrie notele în agende personale și nu se vor putea plimba prin clase. Se va încerca o organizare astfel încât elevii să nu interacționeze cu prea mulți profesori în aceeași zi sau săptămână și viceversa. 

    În județul Bihor, conform ebihoreanul.ro, nu există destul spațiu pentru ca toți elevii să se întoarcă fizic la școala, astfel încât măsurile de distanțare să poată fi aplicate. Doar 75% s-ar putea întoarce la cursuri fizic. Chiar dacă elvii ar merge la ore cu schimbul, în județ ar mai fi nevoie de încă 43 de săli de clasă. Dacă se va continua activitatea online, încă sunt 13000 de copii fără tablete ori acces pentru a face cursuri și nu ar fi destui profesori în cazul înjumătățirii claselor.

    Între timp, au mai apărut unele variante pentru desfășurarea școlii în Oradea: multe dintre școli recurg la metoda hibrid, adică jumătate din elevi merg fizic la școală, iar restul participă online între timp, făcându-se rotație o dată la o săptămână sau două, în funcție de școală. Alte școli au decis că toți elevii merg la cursuri, dar respectând măsurile de protecție și cu număr limitat de ore pe zi( numărul cursurilor va scădea, iar orele vor putea dura 30 de minute, însă aceasta variază în funcție de școală). În școala mea,asemenea multor altor instituții de învățământ, s-a pus în practică metoda hibrid, elevii fiind împărțiți în funcție de limba a doua. Au voie să mănânce ori să bea apă în pauze, iar pentru a nu înțepeni în bancă, sunt escortați de către profesori afară. Pentru cei de acasă este puțin mai greu, deoarece conexiunea la internet nu este întotdeauna de partea lor. În instituții se găsesc dezinfectante în fiecare încăpere, iar plimbatul pe coridoare este interzis, precum și interacțiunile între elevii din clase diferite.

        Odată cu reîntoarcerea în școli, oricare ar fi condițiile, trebuie să avem fiecare grijă și să fim responsabili. Purtatul măștilor peste tot este esențial, precum și dezinfectarea prin spălatul pe mâini, dar și a obiectelor. Respectarea acestor măsuri nu este numai pentru binele nostru, ci și pentru al familiei și al cunoscuților, iar regulile nu sunt unele complicate ori greu de reținut— dacă fiecare își face partea, nu avem și nici nu vom avea de ce ne teme.

    EduBiz vă dorește tuturor mult succes în noul an școlar și mai presus de toate, multă grijă și sănătate! Nu vă lăsați descurajați de ceea ce se întâmplă și dați din voi tot ce aveți mai bun pentru a reuși să învățați la fel ca până acum.

    Articol scris de Mara Cărăbaș – blogger EduBiz