• Nu știi la ce să te uiți în seara asta? Edubiz îți oferă 14 recomandări de toamnă!

    Spre deosebire de vară, cu zilele ei călduroase și lungi, toamna este mai întunecată și cu nopți din ce în ce mai lungi. Toamna este răcoare, înnorat, ploios, iar această atmosferă este perfect reflectată în artă: literatură, muzică ori chiar film.

    A group of people standing in front of a building

Description automatically generated

    Doar recent, adică în ultimii ani, am descoperit cât de mult îmi place acest anotimp de fapt. Cred că am realizat că vremea este mult mai favorabilă decât iarna, dar totuși destul de rece încât să pot purta pulovere. Recent, am încercat să intru în “vibe”-ul de toamnă ascultând multă muzică indie și citind cărți cu teme de genul crimă ori mister. Totuși, nu am apucat să văd prea multe filme ori seriale, deci m-am gândit să fac o listă de recomandări pentru fanii sezonului acesta.

    Primele filme despre care voi discuta sunt cele de mister, crimă și thriller, specifice toamnei și Halloween-ului. “Knives out” (“La cuțite”) și “Murder on the Orient Express” (“Crimă în Orient Express”) sunt două filme polițiste în tipul “who done it”, adică cineva este ucis, iar un detectiv trebuie să deducă cine a fost criminalul. Sunt mare fană a acestui gen de filme, deoarece mereu îmi pun întrebări și încerc să rezolv puzzle-ul. Astfel, am impresia că mi se dezvoltă și gândirea critică. Alte creații care au o tema asemănătoare sunt filmul, dar și serialul “Sherlock”, personaj despre care sunt sigură că ați auzit cu toții. O altă adaptare apărută de puțin timp pe Netflix a acestui personaj e prezentă în filmul “Enola Holmes”. Un alt film apărut acum este “The Devil All the Time” ( “Întotdeauna Diavolul”) , răscolitor și plin de roluri gri. Dacă sunteți interesați de evoluția acestui gen de personaje, aș sugera să vizionați și “Peaky Blinders”.

    A view of a city street

Description automatically generated

    Consider că un regizor simbolic al perioadei înfiorătoare din an, când tot ce mâncăm conține dovleac( da, despre tine vorbesc pumpkin spice latte), iar tot ce facem este să căutăm costume de Halloween pe Pinterest, e Tim Burton. Filmele sale au estetica similară, specifică stilului său, care poate fi descris ca întunecat și bizar. De asemenea, tind să aibă și același actor în rol principal, adică Johnny Depp. Printre preferatele mele se enumeră “Sleepy Hollow” ( “Legenda călărețului fără cap”) , o adaptare înfiorătoare a poveștii arhicunoscute cu același nume( unul dintre filmele mele preferate), “Dark Shadows” (“Umbre întunecate”) și “Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street” (“Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street”) . Fiecare lucrare conține, de asemenea, și elementul paranormal, pe care îl puteți întâlni și în serialul “The Chilling Adventures of Sabrina” (“Sabrina: Între lumină și întuneric”) .

    Toamna nu se restrânge numai la mister, ci și la săruturi în ploaie, și de aceea consider că “A Rainy Day in New York“ (“O zi ploioasă în New York”) este un must-see. În sfera romanței se află  și “Atonement”, “Sweet November” (“Idilă de noiembrie”) și “Little Women”, care oferă și multă aventură, precum următoarele recomandări: “Fantastic Beasts and Where to Find Them” (“Animale Fantastice și Unde să le Găsești”) și “Harry Potter”, pentru că nu strică niciodată să revezi seria.

    Nu am inclus toate filmele potrivite pentru această perioadă, ci doar câteva care m-au fascinat. Sper că v-am ajutat să vă alegeți câteva titluri noi pentru watch list!

    Articol scris de Mara Cărăbaș – blogger EduBiz