fbpx
 • Moda anilor ’80 și ’90 adusă în prezent – Fashion Style 2020

  11 noiembrie 2020 | Blog
 • Moda este într-o continuă mișcare, tendințele schimbându-se de la an la an sau chiar mai des. Adolescenții nu se mai îmbracă la fel cum o făceau prin 2014, “denim on denim” sau orice din material de blugi(în special ripped jeans), printuri florale, tricouri sau bluze largi cu mesaje. Pe atunci mai era la modă stilul boho-chic și tocmai reapăruseră carourile în peisaj, marcând revenirea stilului grunge de acum peste două decenii.

  Astăzi tinerii parcă se întorc într-o eră pe care nu au apucat să o cunoască: anii ’90 . Unul dintre cele mai importante elemente care s-a întors sunt blugii mom, largi cu talie înaltă și, în principiu, pantalonii largi, din diverse materiale. Printre alte trend-uri se numără borsetele, bocancii, curelele cu lanț, “bucket hats”, bandanele sau cardiganele, hainele în culori neon, tie-dye, baggy jeans, pantaloni cargo, sacouri. Însă, aceste componente doar au readus la viață mai multe stiluri, modernizându-le.

 • Mulți tineri se îmbracă vintage, însă este de menționat că acest cuvânt nu se referă neapărat la stil. Termenul vintage se referă la îmbrăcăminte nu mai veche de 20 de ani, dar specifică unor alte decenii, fie că este vorba de anii ’70, ’80 etc. , iar retro sunt hainele realizate în prezent, cu scopul de a imita moda altor generații. Există câteva piese de îmbrăcăminte care nu ar trebui să lipsească din garderoba ta vintage, cum ar fi diversitatea de culori, fuste plisate, “mom shorts”, veste, blugi evazați.

 • Mai departe, numele indie este prescurtare de la ”Independent style”. Hainele care aparțin acestui stil sunt, de fapt, produse de firme mai puțin cunoscute, independente sau sunt articole vintage cumpărate din second hand-uri.

 • În 2020, ”grunge” este o formă de vintage. Aceasta a apărut prima dată în anii 90’, fiind numită după un tip de muzică rock. Stilul a luat naștere în anii 80’, pe când se purtau crop top-uri, mom jeans și flanel, însă a devenit popular după ce tinerii au început să copieze stilul lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana. Signature look-ul său cuprindea pulovere largi cu dungi, teniși converse, blugi rupți, elemente care au devenit caracteristice grunge-ului, împreună cu culoarea predominantă-negrul.               

 • Alte forme mai comune ale grunge-ului sunt soft grunge, care este o combinație cu îmbrăcămintea casual, indie grunge și vintage grunge, la care se adaugă modele simple, florale etc.

 • Consider că tendințele din lumea modei ne influențează oarecum stilul, dar nu într-un mod rău, ca și cum ne-ar manipula, ci, mai degrabă, ne prezintă tot felul de lucruri noi din care să alegem ce ne place cu adevărat. De exemplu, acum câțiva ani, când vedeam filme mai vechi, mă întrebam cum puteau oamenii să poarte grunge, dar în momentul de față ajung să petrec o oră pe pinterest căutând ținute de genul, iar unul din elementele cheie ale stilului meu în continuă formare sunt blugii rupți. Nu mi se pare că toți ar trebui să ne încadrăm unui stil anume, fie că este vorba despre cele menționate mai sus, sau o variație a lor. Eu, de exemplu, doar mă îmbrac cu ce îmi place și, cu puțină inspirație din mediul online, pun cap la cap un outfit în care să mă simt bine.

   

  Articol scris de Mara Cărăbaș -blogger EduBiz