fbpx
 • Cum țin pasul cu școala online?

  25 noiembrie 2020 | Blog
 • Cu toții ne confruntăm cu ceva nou. Școala online, pe cât de bine ar putea suna, pe atât de greu poate fi pentru noi să o urmăm. E mult mai bine să stai în pat cu laptopul în brațe, pe jumătate adormit în timp ce profesorul predă ceva atât de plictisitor că te întrebi cum de nu ai adormit încă, decât să te așezi la birou după ce ai băut cafeaua de dimineață? 

 • Dacă răspunsul tău este da, înseamnă că articolul ăsta îți e destinat. Ai auzit cu siguranță de procrastinare, iar dacă nu,  găsești aici explicația pe scurt:  procrastinarea constă practic în lipsa aia de chef când ai de făcut ceva care nu îți place în mod deosebit și pe care îl tot amâni. Dar problema e că nici mai târziu nu vei avea mai multă tragere de inimă. 

 • Și care e totuși legătura dintre școala asta online și procrastinarea? Păi, răspunsul e relativ simplu. Mare parte dintre noi se confruntă cu procrastinarea încă dinaintea pandemiei, dar acum parcă e și mai greu să faci task-urile pe care înainte erai obligat sa le faci. Totuși, există metode prin care să scapi de cercul vicios, pe care  le prezint mai jos:

   

 •  

  • Elimină obiectele care te-ar putea distrage. Unul dintre cele mai importante ar fi telefonul. Bineînțeles, asta dacă nu îl folosești pentru a te conecta la ore, caz în care încearcă să îți limitezi (din setările telefonului) aplicațiile la care poți avea acces cât timp ai școală. De asemenea, oricât de neinteresantă ți s-ar părea o anumită oră, nu te uita la televizor sau pe Netflix, indiferent cât de mult ai vrea. 
  • Creează-ți o rutină și respect-o în fiecare zi. E mai greu să începi, dar dacă reușești să te ții de un program stabilit de tine, vei vedea că te vei simți mai bine. Ok, poate că la început vei vrea să arunci la gunoi programul ăla, dar înainte încearcă să îi mai acorzi o șansă. 

   

  • Asigură-te că ai condițiile necesare (tehnologia) pentru a putea înțelege ceea ce spun profesorii, că vezi clar imaginea, că poți folosi microfonul și o cameră web. Stai cât mai aproape de Wi-Fi. Folosește căști dacă vecinul s-a gândit să dea cu bormașina chiar când încep orele tale; 

   

   

 •  

  • Păstrează mediul de lucru curat. Oricât de tentant sună să arunci toate caietele și cărțile pe scaunul din colț peste grămada aia de haine pe care nu ai niciun chef să o pui la loc, nu fă asta. Este dovedit că dacă în jurul tău menții ordine pe cât posibil, pe lângă că vei găsi mult mai ușor ceea ce cauți, îți va da și o stare de bine; 
  • Cere ajutor. Poate că s-a întrerupt conexiunea și îți era rușine să întrebi ceea ce a spus profesorul. Sau poate pur și simplu nu ai înțeles. Chiar dacă nu ne mai vedem zilnic unii pe alții, este important să continuam să comunicăm. Scrie-i profesorului după ce termini orele. Fă un apel video cu prietenii și povestiți; 
  • Time management. Folosește o agendă și notează-ți tot ceea ce ai de făcut. Dacă ești o persoană mai creativă, poți să-ți cumperi un bullet journal. O idee bună ar fi să ai un ceas în apropiere (nu, nu telefonul că o să ajungi să dai scroll pe Facebook). Dacă ai un orar bine fixat, printează-l sau scrie-l pe o foaie de hârtie și pune-l pe un panou de plută. Am găsit câteva idei creative pentru a transforma panoul într-un obiect decorativ (care arată destul de bine zic eu).

  Articol scris de Oana Dorobanțu