• Teatrul este un loc magic, un univers în sinea lui, în care orice emoție, trăire sau sentiment e posibil.

  Posibilități infinite în exprimare, teatrul reprezintă o formă artistică deosebită și autentică unde fiecare persoană, regizor, actor, spectator, poate contribui.

  Mentor Edubiz și o prezență minunată și colorată, Otilia Olah Bejan aduce zilnic o contribuție semnificativă în această lume fascinantă prin idei, proiecte, zâmbete, înțelepciune și energie.

  Acest domeniu are o semnificație aparte pentru mine, dorind să aflu mereu ceva nou, astfel încât Otilia a avut bunăvoința să-mi răspundă la câteva întrebări care cred că v-ar face și pe voi curioși.

  1. Cum și de ce ați ales acest domeniu? A fost ceva ce ați știut dintotdeauna că doriți să faceți sau ați descoperit pe parcurs?

    Știi vorba aia ,,de mică mi-a plăcut să..”? Așa a fost și la mine. Eram cea care mai mereu făcea clasa să râdă și dacă spuneam copilării… ei râdeau și asta mă făcea să mă simt oarecum puternică. Aveam capacitatea de a face colegii să râdă și asta îmi plăcea. Mi-a plăcut mereu să cânt și să ,,fac teatru”. Am ales efectiv să dau la Facultate cu 4 luni înainte de bac. 

  2. Cât de relevant credeți că este teatrul în societatea de azi?

     Pentru mine ca profesor de Arta Actorului, este ceva foarte relevant și important. Pentru copiii care vin la mine la ore, văd teatru ca pe o relaxare, ceva ce îi scoate din rutina zilnică. Ei pe lângă faptul că se joacă foarte mult, învață să aibă o dicție corectă, o poziție a corpului corectă, să aibă opinii proprii necontestate, feluri diferite de a aborda un text sau a se comporta pe scenă. Mersul la teatru, și vizionarea de piese, e de asemenea o relaxare, o oportunitate de eliberare de stres, de gânduri. Facem asta ca să schimbăm puțin și propria gândire, moduri diferite de a pune în scenă anumite piese, pe care poate le-am citit. Ne adăugăm, prin actori, noi sentimente, noi trăiri sau noi speranțe. Teatru de multe ori te învie.

  3. Care ar fi o provocare întâlnită des în această industrie?

     Cred că lucrul cu actorii. Alegerea textului, să ajungi efectiv să faci parte din distribuția unui spectacol. Cei mai mulți dintre noi avem anumite tipologii de personaje, pe care ne mulăm cel mai bine. Neavând timpul necesar să lucrăm foarte mult pe personaj, fiind un număr mare de spectacole pe an, mergem pe același tip. 

  4. Ce sfat le-ați da tinerilor ce doresc să profeseze în acest domeniu?

      Dacă consideră că au ceva puternic de transmis, că sunt plini de energie, că sunt plini de idei și că vor respecta scena cu umilință și dedicare să meargă pe acest drum. Este unul cu suișuri și coborâșuri, plin cu provocări, este frumos, este poate în același timp dezarmant dar la final rămân aplauzele. 

  5. Cum vedeţi viitorul teatrului în România?

     Grea întrebare! Cred eu, că foarte mulți actori tineri vor merge pe teatre private, vor face spectacole care abordează teme noi. Vor încerca să lucreze cu regizori deschiși, care să le permită abordări proprii ale personajelor. Din păcate, aici la noi, parcă se uită încet, încet de cultură. Se merge foarte mult pe politic, și dacă ții cu cine trebuie ai șanse să faci ceva, ca director de teatru, dacă nu, șansele sunt mici. Eu sper să înflorească teatrele și să ne bucure sufletele în continuare.

  6. Există vreun avantaj pe care teatrul îl are față de film?

    Aici ar fi o dezbarere mai lungă. Părerea mea e că emoția care e transmisă. E vie. E acolo. În direct. În filme ai posibilitatea să ,,tragi” duble câte vrei, ca să iasă, pierzând zic eu, din emoție și trecând pe tehnică.

  7. Aveți un proiect preferat la care ați lucrat?

    În facultate ca student mi-au plăcut toate proiectele. Dar ca profesor, am și mai multe. Toți sunt ”copiii mei”. Nu am unul preferat pentru că fiecare m-a făcut să simt ceva, m-a emoționat, m-a educat, mi-a deschis cumva ochii să fac și mai bine data viitoare. Bineînțeles, primele spectacole pe care le-am scris și le-am avut cu copii au un plus în creșterea mea.

  8. Ce înseamnă teatrul pentru dumneavoastră?

    Înseamnă să fii tot ce vrei. Înseamnă dedicare, timp, înseamnă nebunie, extaz. Înseamnă dezamăgire, curaj, înseamnă multă muncă. Înseamnă să crezi, să creezi și să știi că contezi în orice proiect. Înseamnă să nu cedezi atunci când ai impresia că textul nu iese. Proful meu din facultatea zicea că ”trecem prin trei faze atunci când lucrăm pe un text. Îl iubim –fiindcă e nou- îl urâm -pentru că nu ne iese din prima – ca să ajungem iar să îl iubim – pentru că ne face mare”! Emoție. Relaxare. Aplauze.

  Cu alte cuvinte, teatrul e un univers magic din care Otilia și mulți ațli artiști fac parte unde cerul e limita. Îi mulțumesc pentru timpul acordat și pentru sentimentele frumoase pe care le-a transmis prin răspunsurile ei.

  Articol scris de Antonia Șandra – blogger EduBiz