• Beneficiile voluntariatului

    „Voluntarii nu sunt plătiți, nu pentru că nu valorează, ci pentru că nu au preț.” ~ Sherry Anderson.

    Voluntariatul, o activitate prin care ne putem investi timpul pentru a contribui la binele societății. Cu toții știm ce este voluntariatul și cel mai probabil majoritatea dintre noi și participăm în activități de genul, însă în afară de beneficiile pe care le aduce acesta comunității în care trăim, ce beneficii ne aduce nouă? În acest articol poți citi despre 6 beneficii aduse de voluntariat, care îți pot oferi motivația și dorința de a te implica în astfel de activități.

    • Îți investești timpul.

    Cred că fiecare dintre noi am avut măcar o dată un moment în care minutele păreau a fi ore și nu găseam nimic de făcut, nimic cu ce să ne ocupăm timpul. Ei bine, prin voluntariat nu îți ocupi timpul, ci îl investești. Timpul pierdut nu îți contribuie dezvoltării personale și e doar „pierdut”, în timp ce timpul investit contribuie dezvoltării tale și a lumii în care trăiești. Voluntariatul este o investiție excelentă a timpului tău.

    • Îți dezvoltă abilitățile de comunicare și socializare.

    Deși auzim des de acest beneficiu, nu îl putem ignora. Voluntariatul necesită o comunicare excelentă având în vedere că de cele mai multe ori se lucrează în echipă și nu este niciodată garantat că vei fi cu prietenii tăi sau cu străini. Astfel, abilitățile tale de comunicare și socializare vor fi cele pe care le folosești cel mai des, iar dacă consideri că nu sunt punctele tale forte, este oportunitatea perfectă să lucrezi la ele.

    • Cunoști oameni care au aceleași interese ca și tine.

    Participând la activități de voluntariat vei cunoaște mereu oameni noi, o parte din care sigur au interese sau scopuri comune cu tine. De asemenea, poți cunoaște persoane care au atins deja unele țeluri la care tu lucrezi și aceștia îți pot oferi sfaturi din experiența lor, te pot îndruma, iar tu poți face la fel la rândul tău.

    • Te poate ajuta să descoperi ce vrei să devii în viitor și să îți dezvolți abilitățile de care vei avea nevoie.

    Participând în diferite activități îți poți identifica pasiunile, punctele forte și punctele la care mai trebuie să lucrezi, iar astfel poți descoperi ce ți se potrivește și ce vrei să devii în viitor. Voluntariatul îți dezvoltă anumite calități de care vei avea nevoie în viitor și îți deschide ușa spre oportunități la care poate nu te așteptai.

    • Îți oferă o previzionare a vieții de adult.

    Voluntariatul necesită timp, organizare și dedicare. De aceste calități ai nevoie și într-un loc de muncă sau ca și un om de afaceri, astfel prin activitățile de voluntariat la care participi te poți pregăti pentru viața ce te așteaptă după școală. Într-un fel, putem spune că voluntariatul te învață să pui în practică teoria care îți este predată la școală.

    • Te ajută când aplici pentru facultate.

    Multe facultăți cer experiență în voluntariat, deoarece acest lucru arată atât că dorești să ajuți societatea, cât și că ai anumite abilități precum: organizarea timpului, spirit de comunicare, autodisciplina etc. Diplomele pe care le primești după ce iei parte în activități de voluntariat îți îmbunătățesc șansele de a fi acceptat în universitatea dorită.

    „Niciun act de bunătate, oricât de mic, nu este vreodată irosit.”~ Aesop.

    Așadar, voluntariatul este un mod excelent prin care poți îmbunătății lumea în care trăiești, în timp ce îți dezvolți calități prețioase care te vor ajuta în viitor. Așa cum am menționat mai sus, voluntariatul  este o investiție a timpului tău, este o oportunitate de ați descoperi pasiunile și de a te pregăti pentru viața de adult.  Dacă vrei să faci parte dintr-un mediu de succes, dintr-un grup de persoane care au un scop comun și lucrează pentru el împreună, atunci ți-ai găsit activitatea perfectă.

    Articol scris de Handa Miruna – blogger EduBiz