-
Descoperă-ți calea la Summit-ul Carierelor
Media, film & fotoPrecum multă lume știe, în perioada 14-18 martie 2022 s-a desfășurat „Summit-ul Carierelor”. În cadrul evenimentului, tinerii au avut șansa de a afla detalii despre specializarea spre care ar dori să se îndrepte și de a le adresa întrebări speakerilor cu experiență în aceste domenii.
La webinarul despre media, film și foto, care a avut loc miercuri, 16 martie, m-au încântat profesioniștii invitați pentru a ne vorbi. Prima personalitate a fost doamna Paula Rusu. Dânsa este o jurnalistă româncă cu peste 18 ani de experiență, însă din cauza unor probleme personale și schimbări din lumea jurnalismului, s-a retras din acest domeniu, devenind speaker ONU pentru sănătate. Dumneaei ne-a explicat despre cum domeniul în care s-a specializat necesită muncă și sacrificiu. Un detaliu care mi-a atras atenția este despre fenomenul „fake news”. Am aflat că, din păcate, nu se mai folosește metoda verificării știrilor din 3 surse înainte de publicarea lor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care vedem tot mai multe știri false.
A doua personalitate a fost domul O. D. Pop. Profesia lui face parte din domeniul fotografiei, fiind profesor în Oradea și Satu-Mare și câștigătorul unui Oscar în fotografie. Acesta deține peste 378 de medalii de aur și se află pe locul 9 în lume la fotografie. Ne-a povestit despre cariera sa și despre cum a devenit cunoscut datorită unghiului din care făcea operele sale. Fotografia Oradea de deasupra cu ajutorul mai multor mijloace, precum drona. Are, totodată, propria editură de cărți și o școală dedicată fotografiei.
A treia personalitate invitată a fost actorul Vasile Calofir de la Teatrul Elisabeta din București. Actorul a precizat că promovează locul natal, anume Buzăul, și e pasionat de meseria sa. Porecla lui este „actorul cu 100 de fețe”, încercând o multitudine de roluri, însă preferându-le pe cele mai atipice pentru că îi plac provocările. A amintit și de marele actor român Adrian Pintea, unul dintre mentorii săi și cel care l-a ajutat să înțeleagă că teatrul este calea pe care vrea să meargă.
Speakerii, deși oameni cu prestigiu, sunt foarte modești. Am apreciat faptul că era foarte ușor să le adresezi întrebări și să porți o conversație cu ei. Am reușit să observ că în spatele carierelor celor trei se află muncă, efort, urcușuri și coborâșuri. Toți aveau o poveste însoțită de aventură. Faptul că au fost sinceri în legătură cu lucrurile prin care au trecut pentru a ajunge unde sunt m-a inspirat și m-a îndemnat să fiu încrezătoare, să nu uit de unde am plecat și să nu renunț.
La secțiunea de Q&A, celor trei speakeri le-au fost adresate o grămadă de întrebări de către tinerii curioși.
Unii au fost nelămuriți în legătură cu piața muncii, luând în considerare miturile pe care le-au auzit în legătură cu jurnalismul în România, crezând că nu este un domeniu în care poți să te infiltrezi din cauza numărului mic de posturi. Doamna Paula Rusu a demontat acest mit, susținând faptul că există destule posturi în cadrul jurnalismului și menționând că, deși în București salariile pot fi mai mari, există un echilibru, având în vedere că și cheltuielile sunt mai mari în capitală.
O persoană a fost curioasă în legătură cu cel mai dificil rol pe care l-a avut actorul Vasile Calofir. Acesta a răspuns că, printre cele mai grele roluri pe care le-a avut de jucat se numără cel din piesa de teatru „Chicago” din cauză că era un musical, iar actorul nu cânta aproape deloc. Totuși, fiind o persoană căreia îi plac provocările, a reușit să intre în pielea personajului și să facă o treabă bună.
Fotograful renumit O. D. Pop a fost întrebat despre cele mai frecvent întâlnite greșeli pe care le fac fotografii, mai ales cei începători. Acesta a răspuns concret că printre ele se numără tăiatul unei fotografii fără niciun rost, compoziția acesteia, poziția din care este luată și, bineînțeles, lumina. Încă un aspect menționat este mesajul transmis de către fotografie, acesta fiind foarte important.
Astfel, webinarul despre media, film și foto a fost un mare succes, aducând informații folositoare și încurajându-i pe tinerii participanți să își urmeze visele pentru că atâta timp cât există dorință și dedicare, orice este posibil!
Articol scris de Balaș Maria- blogger EduBiz.