• Cum îmi aleg cariera?

    Cei de la EduBiz au găsit răspunsul la această întrebare care răsună în mintea majorității adolescenților. În fiecare an, se organizează Summit-ul Carierelor. Aici sunt invitați speakeri din diverse domenii, pe anumite specializări, pentru a răspunde curiozității tinerilor participanți.

    Absolut toate întâlnirile au avut loc online și s-au desfășurat în decursul a 5 zile (14 – 18 februarie 2022), cu câte două webinarii fiecare. Participanții au ascultat cu atenție și interes experiențele vorbitorilor, dar ei au putut adresa și întrebări fără ezitare, în a doua parte a webinarului.  Am putut discuta cu mai mulți profesioniști și am ajuns să înțeleg tabloul de ansamblu al profesiei pe care eu o aveam conturată în minte. Consider că toate informațiile prezentate au fost utile și am primit detalii pe care nu le cunoșteam înainte.

            La acest summit au participat 27 de speakeri, 300 de tineri din toată țara, dintre care 25% din mediul rural și 75% din mediul urban.

    Eu am participat la webinariile despre business, social media, antreprenoriat și psihologie. Preferatul meu a fost cel în psihologie, deoarece am aflat multe lucruri noi și interesante. Am descoperit ceea ce pot face după terminarea Facultății de Psihologie. Până în acel moment nu știam că sunt patru domenii în care se poate profesa: clinic (consiliere), educațional (în școală), organizațional (companii, fabrici) și judiciar. De asemenea, nu știam de competențele umane care se împart în trei categorii: cunoștințe declarative, practice / proceduale (skills) și valorile umane.

            Ascultând și părerile celorlalți pot spune că nu doar eu, ci toți participanții am fost foarte încântați și considerăm că ne-am petrecut timpul într-un mod benefic, spre dezvoltarea noastră. O observație anonimă de la unul dintre participanți este: „Mi-a plăcut o chestie spusă de primul speaker, cei care te descurajează și te deznădăjduiesc, nu au înțeles ceea ce vrei să faci.” Aceasta este o idee importantă care ar trebui să rămână în mintea tuturor. O altă opinie în ceea ce privește webinariile este: ”Am primit un real ajutor de la acestea legate de ce vreau să fac în viitor, au fost extrem de utile”. În urma celor prezentate mai sus, pot spune categoric că acele ore în fața calculatorului, petrecute pe Zoom, au fost un real ajutor pentru tinerii participanți.

            Summit-ul Carierelor este destinat atât celor care nu au nicio idee referitoare la profesia pe care o vor avea în viitor, cât și, în egală măsură, celor care doresc să își aprofundeze cunoștințele în ceea ce privește un domeniu (psihologie, medicină, IT, antreprenoriat, drept, teatru, arhitectură, social media și inginerie).

            Summit-ul Carierelor a ajutat tinerii de pretutindeni să facă primii pași prin ceața care acoperea drumul carierei dorite.

    Articol realizat de Abrudan Alina-Ioana – blogger EduBiz