• Strategii utile în combaterea unei situații dificile

  „Zilele grele sunt cele mai frumoase pentru că atunci se formează campionii.”~ Gabby Douglas.

  Situațiile dificile joacă un rol semnificativ în viața fiecăruia deoarece acestea dezvăluie cine suntem cu adevărat și cum ne comportăm când lucrurile nu merg așa cum ne-am imaginat. Precum spune citatul de mai sus, zilele grele sunt cele care formează omul de succes, campionul, deoarece acestea îți solicită toată atenția și utilizarea tuturor cunoștințelor. Astfel, reacțiile noastre în momentele de genul sunt de cea mai mare importanță și în acest articol vreau să vă împart câteva strategii care vă pot ajuta când vă aflați într-o situație dificilă.

  • Dacă situația vă înfurie, abțineți-vă din a reacționa înainte de a fi calmi.

  „Nu poți să-ți vezi reflexia în apă clocotită. În mod similar, nu poți vedea adevărul într-o stare de furie. Când apa se calmează, vine claritatea.” Când o persoană este nervoasă îi va fi foarte greu să privească o situație dificilă cu mintea limpede și obiectivă, încât să găsească o soluție, deci cel mai bun lucru de făcut este să se distanțeze de situație și să se calmeze. În momentul în care sunteți furioși, dar reușiți să reacționați doar când v-ați calmat, veți vedea că este mult mai ușor să găsiți o soluție.

  • Cunoașteți-vă emoțiile și observați-le constant.

  Pe parcursul zilei, analizați-vă emoțiile și înțelegeți-le. Observați lucrurile care vă creează furie, tristețe, fericire, entuziasm etc. și astfel când vă veți lovi de situații neplăcute veți știi de ce vă simțiți în modul respectiv și vă va fi mai ușor să vă controlați reacțiile. De asemenea, cunoscându-vă sinele mai bine, puteți evita unele lucruri care vă deranjează prin simplul fapt că nu mergeți în locuri care vă provoacă stări negative sau nu stați cu persoane care au astfel de efecte asupra voastră etc.

  • Priviți situația din afara perspectivei voastre.

  Acest sfat este folositor mai ales când vă aflați într-o ceartă cu cineva sau într-un conflict care implică mai multe persoane. Privind situația din perspectiva celuilalt sau pur și simplu dintr-o perspectivă obiectivă vă va fi mult mai ușor să ajungeți la un compromis și să vedeți unde aveți fiecare dreptate. În plus, amintiți-vă mereu că dacă ați fi trăit exact aceeași viață ca persoana respectivă și voi ați fi reacționat la fel și încercați să nu o judecați. În acest mod nu doar că evitați sentimentele de ură care vă fac vouă rău, dar îi și transmiteți o energie pozitivă celeilalte persoane și șansele sunt că veți găsi o soluție mult mai ușor.

  • Ascultați cu adevărat ce se spune.

  În corelație cu ce am spus mai sus, în momente de conflict „deschideți-vă urechile” și ascultați cuvintele celuilalt trup și suflet deoarece de multe ori cauza de bază a unei probleme de genul este neînțelegerea. Informațiile se pierd foarte ușor pe drum și fiind atenți puteți evita certurile din cauza unor neînțelegeri sau măcar să reacționați la ceea ce cealaltă persoană chiar spune, nu ce deduceți voi. Întrebați-vă, ascult ce spune sau doar aud?

  • Oferiți-vă timp și înțelegere vouă înșivă.

  Când treceți prin perioade grele fiți empatici cu voi înșivă și alocați-vă timp și înțelegere să rezolvați problema, nu vă criticați pentru că ați ajuns în situația respectivă și tratați-vă cum ați trata o persoană dragă dacă ar fi în locul vostru. Nu puteți schimba trecutul, dar puteți alege cum reacționați în prezent și ce decizii luați.

  • Alocați-vă o anumită perioadă în care vă puteți gândi la situația respectivă.

  În loc să vă măcinați zi și noapte pe tema respectivă, alegeți-vă o perioadă din zi în care munciți la rezolvarea acestei situații. În rest, ocupați-vă timpul cu lucruri care vă fac fericiți sau care măcar vă distrag de la provocarea respectivă. Nu vă gândiți la situație decât în timpul pe care vi l-ați alocat și astfel puteți păstra o ordine și un echilibru în viața voastră. În plus, când veți trece peste acele vremuri dificile nu veți avea o grămadă de lucruri amânate de făcut și vă veți putea concentra pe prezent.

  • Împărțiți-vă viața în mai multe categorii.

  În loc să vă criticați când un lucru din viața voastră nu merge bine sau să vă felicitați doar când totul merge bine, împărțiți-vă viața în categorii precum școală, familie, sănătate și așa mai departe. Astfel, dacă dați de o situație mai puțin frumoasă într-una din acestea vă puteți liniști cu faptul că celelalte categorii merg bine și presiunea pe care o simțiți se va diminua. Viața este complexă și nu o putem încadra într-o singură categorie.

  Câte probleme, atâtea soluții.” ~ Proverbe bengaleze.

  Așadar, țineți minte că reacția voastră față de o situație dificilă determină dacă o veți doborî sau dacă veți fi doborâți și tot timpul există o soluție, chiar dacă uneori este evidentă și alteori este mai greu de găsit.

  Articol scris de Handa Miruna – blogger EduBiz.