-
Cronica edubiștilor despre eșecuri – partea I
Cu toții trecem prin momente mai grele, în care nu putem vedea luminița de la capătul tunelului, în care soarele nu se mai zărește printre norii întunecați și pare că în orășelul nostru doar plouă, plouă de trei ori pe săptămână; câteodată mai și tună. Asemenea perioade sunt dificil de parcurs și adesea ni se pare că suntem singuri, părăsiți în mijlocul furtunii. De aceea, am rugat tinerii edubiști din echipa de blog să vă povestească experiența lor și să vă dea câteva sfaturi cu privire la depășirea zidului numit „eșec”. Mai jos aveți mesajele lor, care sperăm să vă ajute să faceți o spărtură în cărămidă, să aveți curajul și încrederea de a întinde mâna spre oportunitățile care vă ies în cale, nu să vă temeți de ele.
„Frica de eșec este o condiție mult mai rea decât eșecul în sine, deoarece distruge toate posibilitățile.” ~ Michael D. Eisner
Gândindu-mă la un eșec pe care vi l-aș putea povesti, mi-am dat seama că, de fapt, cel mai mare eșec pe care l-am întâmpinat a fost chiar frica de a eșua în sine. Această frică mi-a furat unele oportunități în trecut, m-a oprit din a mă exprima și din a fi eu pe deplin, nu mi-a permis să-mi trăiesc viața la potențialul maxim. Acum mai multă vreme, o persoană dragă mie m-a ajutat să conștientizez faptul că eșecul te apropie de succes și acesta este necesar pentru o evoluție personală constantă. Eșecul îți arată ce trebuie să îmbunătățești, ce te poate ajuta să devii o versiune mai bună a ta și, deși mai am și eu dubiile mele uneori în această privință, acceptarea acestuia încet încet m-a ajutat să fiu mai deschisă, să trec peste alte frici și să mă simt mai sigură în pielea mea. Depășirea acestei frici m-a învățat mai multe decât m-ar fi putut vreodată învăța depășirea unui eșec și este o conștientizare care îți oferă libertate.
~ Handa Miruna
Când eram în clasa a 6-a, fiind o elevă strălucită, mi s-a oferit posibilitatea de a participa la Olimpiada de Limba și Literatura Română. Am fost foarte fericită, limba română fiind, de altfel, chiar materia mea preferată în acea perioadă. La început, totul a fost foarte bine. Am dat olimpiada pe școală, la care, spre surprinderea mea, am luat cel mai mare punctaj, urmând ca apoi să particip la faza locală, unde am obținut 90 de puncte. După faza locală am început un șir lung de pregătiri intense cu profesoara mea de română, am rezolvat zeci de subiecte și am renunțat la o mare parte din timpul meu liber, iar, dat fiind că totul a decurs bine, toată lumea se aștepta să mă descurc. Totuși, în dimineața de sâmbătă, când am dat olimpiada, am făcut un lucru necugetat: am rezolvat totul pe ciornă, iar apoi, din grabă, am uitat să copiez ultimul subiect, care consta într-o compunere de 20 de puncte. Am realizat târziu acest lucru și am fost foarte dezamăgită, simțind că am eșuat și că tot ce am făcut a fost degeaba. Profesoara mea m-a consolat și mi-a explicat că, deși nu am făcut ce mi-am propus, nu înseamnă neapărat că am eșuat. M-a învățat să privesc situația dintr-o altă perspectivă și să învăț din greșeala pe care am făcut-o, în cazul acesta, să fiu mai atentă și mai puțin grăbită. Astfel, deși atunci mi-a fost greu să o ascult, acum, la fiecare mică greșeală, îmi amintesc de sfatul ei: transformă eșecul într-o lecție, și așa reușesc să trec peste problemele de acest gen.
Un eșec prin care eu am trecut a fost atunci când la antrenament la fotbal nu reușeam să execut șuturile în mod corect. Simțeam înăuntrul meu o frustrare de fiecare dată când nu realizam cum trebuie mișcarea. Îmi doream foarte mult să iasă bine, așa că nu am renunțat și am continuat să exersez din nou și din nou, până când am reușit să îndeplinesc ceea ce mi-am propus. Am ajuns să realizez faptul că eșecul este pur și simplu o etapă a drumului către succes și că nu trebuie să mă las înfrântă de el.
~ Abrudan Alina-Ioana
Sperăm că poveștile noastre v-au fost de folos sau, cel puțin, v-au alungat plictiseala. Dacă vreți să aprofundați subiectul, avem și un articol în care veți găsi mai multe sfaturi pentru a trece mai ușor peste o dezamăgire; îl găsiți aici.
Vă așteptăm cu partea a doua săptămâna viitoare. Până atunci, întindeți-vă frunzulițele spre soare!
Echipa de bloggeri EduBiz