-
Scurtă introducere în lumea feminismului
Recent, am avut ocazia să realizez faptul că o mulțime de tineri nu sunt educați în ceea ce privește feminismul și diferența dintre această mișcare și fenomenul de misandrie. Majoritatea persoanelor încep să-și dea ochii peste cap în momentul în care aud o conversație despre feminism, o acțiune pe care o judecă, înainte de a o cunoaște. Astfel, m-am gândit să fac o scurtă introducere în adevăratul sens al feminismului.
Diferența dintre feminism și misandrie
Feminismul este o mișcare ce luptă pentru afirmarea femeii în societate, drepturile și rolurile ei în cadrul acesteia și egalitate indiferent de gen, rasă, religie, etc.
Misandria se referă la un fenomen social ce constă într-un sentiment de ură față de genul masculin.
Cele două sunt confundate de multe ori din cauza stereotipului că femeile care se consideră feministe doresc și cred că sunt superioare bărbaților și au o atitudine ostilă față de aceștia. Totuși, acest lucru nu este adevărat, întrucât, precum am menționat, feminismul este bazat pe egalitate.
Scurtă istorie a feminismului
Feminismul începe să se manifeste la începutul anilor 1800, ideea de feminism fiind dezvoltată pentru prima oară de către filosoful francez Charles Fourier, care visa la o utopie în care femeile erau libere și nu mai erau înrobite.
Această mișcare este împărțită în mai multe valuri, primul începând în jurul anului 1848, odată cu conferința de la Seneca Falls, acolo fiind prezenți 300 de femei și bărbați pentru a discuta noua strategie ce dorea egalitate între sexe și sfârșindu-se în anii 1960. Acesta a avut ca scop principal drepturile la vot și la educație ale femeii.
Al doilea val a început în anii 60’ și s-a bazat pe statutul femeii în societatea dominată de bărbați. Totodată, acest val s-a luptat pentru drepturi legate de familie-custodie, loc de muncă, reproducere-avort și legi care să le apere împotriva violului marital (conjugal) și violenței domestice.
Al treilea val s-a desfășurat pe perioada anilor 90’ și a acționat în domenii legate de trafic, violența împotriva femeilor, automutilare, etc.
Al patrulea val începe în anii 2010-2012 și continuă până azi, folosindu-se de mass media pentru a promova feminismul, ce se bazează în principal pe intersecționalitate.
Feminiști…
Un alt stereotip cu care se confruntă societatea este ideea că bărbații nu pot fi feminiști, deoarece ar da semne de slăbiciune, empatie sau ar fi judecați în tot felul de moduri de către cei de același gen.
Există, însă, un număr mare de bărbați care au trecut peste criticile și standardele impuse de lume, fiind mândri să declare faptul că sunt feminiști. Un exemplu este Frederick Douglas, născut ca sclav în anul 1818, a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai drepturilor femeilor: „Right is of no sex, truth is of no color.”(=Dreptul nu are sex, adevărul nu are culoare).
În zilele noastre, bărbați care se proclamă ca fiind feminiști sunt: Președintele Barack Obama, Antonio Banderas, Will Smith, Chaz Bono, etc.
Gânduri și idei personale
La un moment dat, am fost întrebată cum văd o femeie modernă. Am răspuns că o femeie modernă ar trebui să lupte pentru drepturile sale, pentru egalitate, nu numai între genuri, ci egalitate între persoane, indiferent de locul unde s-au născut, culoarea pielii, educație, etc. Persoana care m-a întrebat a spus că ea o vede ca pe o persoană independentă. Mi-am dat seama că, într-adevăr, să fii o femeie independentă este un simbol al faptului că ele nu trebuie să depindă de nimeni și pot să ajungă unde își doresc prin propriile forțe, reprezentând cu adevărat modelul unei femei moderne.
Există însă un lucru care m-a deranjat în continuarea răspunsului ei și anume faptul că lupta pentru egalitate este o pierdere de timp, deoarece nicicând nu vom reuși să combatem sistemul, bărbații fiind mai buni decât femeile în majoritatea domeniilor. Cred că aceste vorbe, pe care sunt sigură că și alții le-au mai auzit, poate chiar le-au rostit, sunt irelevante pentru că indiferent de specialitățile în care excelează genul masculin-și nu contest faptul că, în anumite astfel de domenii, ei sunt mai pricepuți-, trăim într-o lume pe care o considerăm „evoluată”. Cu toate acestea, oamenii nu văd faptul că femeile încă sunt subjugate, încă sunt subapreciate și discriminate, deși strămoșii noștri au luptat pentru a le demonstra tuturor faptul că sunt capabile.
Suntem capabile de a gândi, de a avea propriile opinii, de a face propriile alegeri, de a spune „nu” când nu vrem ceva și de a spune ”da” când vrem un anumit lucru, suntem capabile de a lupta, de a fi raționale și de fi propria noastră persoană.
Încă există țări în care femeile sunt tratate ca niște obiecte, ca niște sclave, unde femeile sunt izolate în timpul menstruației din cauza „tradițiilor” transmise din generație în generație (ex. Nepal-tradiția chupadi), unde femeilor le sunt sfidate drepturile la divorț sau custodie sau unde le este interzis să facă avort, indiferent de contextul în care se află. Toate aceste drepturi încălcate sunt decise de bărbații care nu se află și nu se vor afla niciodată în pielea femeilor și din acest motiv e important să lupți, nu pentru că un bărbat i-a făcut cu ochiul ori a fluierat o femeie pe stradă, ci pentru cauze serioase în care femeilor le sunt încălcate drepturile omului și uneori ele nici nu realizează nedreptățile la care sunt supuse.
La finalul zilei, toți suntem oameni și merităm să fim respectați ți să respectăm în aceeași măsură, fără a judeca sau a fi judecați de către alții, și mai ales, de către societate.Bibliografie:
Articol scris de Balaș Maria – blogger EduBiz.