• Voluntariatul – o șansă prin care poți să te dezvolți pe tine și să îi ajuți pe cei din jur

    „Voluntariatului este de departe o întâmplare de care îţi vei aminti cu drag mulţi ani de aici înainte”

    Sports Festival 2019

    De cele mai multe ori, când am spus cuiva că mă implic în activități de voluntariat, primele întrebări au fost “De ce?”, “Ce faci acolo?”

    Legătura mea cu voluntariatul a început din clasa a IX-a. Terminasem cu grija examenului și voiam să mă axez pe self-development, să fac în așa fel încât acești ani de liceu să fie de neuitat. Voiam să cunosc oameni noi, diferiți, să nu mă limitez doar la colegii de clasă. Îmi doream să ies din zona mea de confort, să scap de timiditate, să devin cât se poate de deschisă și să experimentez ceva necunoscut până atunci. Având motivația necesară, am început să caut asociații de voluntariat sau diverse evenimente în Cluj-Napoca pe internet, pe rețelele de socializare, să întreb colegii și prietenii. Începutul a fost mai greu. Am mers la Biblioteca Județeană din Cluj să predau ore de limba română copiilor de etnie maghiară. Eram singură, nu mai erau alți voluntari, trebuia să mă descurc, să am răbdare și să le explic cât de bine. A fost o adevarată provocare, să renunț la timpul meu liber, în care aș fi putut ieși în oraș sau pur și simplu să stau acasă, în detrimentul voluntariatului. Însă a început să îmi placă atât de tare, încât mergeam la toate evenimentele de care auzeam, indiferent dacă erau legate de muzică, sport, copii, facultate sau alte domenii. Am participat la teambuildings, ședințe, interviuri, primele dăți cu multe emoții, pentru ca acum să merg și să vorbesc în public fără nicio reținere.

    Un alt beneficiu, într-adevar, îl reprezintă faptul că, atașarea contractelor sau diplomelor de voluntariat la dosarul pentru facultate (în străinătate) este un criteriu mai mult decât relevant, ci chiar eliminatoriu, însă voluntariatul este mai mult de atât.

    Coventia Nationala Leo Distric 124 Romania

    În prezent, după aproape 3 ani, am peste 600 de ore de voluntariat și pot spune că acesta este unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mândră. Am cunoscut mulți oameni, mi-am făcut prieteni, am devenit o persoană mai deschisă, mai socială, am învățat să lucrez într-o echipă, să iau decizii în situații imprevizibile și stresante, am învățat despre importanța time-management-ului și despre perseverență și simt că nu aș fi putut să am un parcurs evolutiv fără aceste activități extrașcolare.

    TEDxEroilor 2019 TedxCluj 2019
    TIFF 2019

    Am fost voluntară la TIFF, TEDxEroilor, TEDxCluj, Campionatul European de Tenis de Masă pentru Juniori, Sports Festival, Comedy Cluj, Street Food Festival, Jazz in The Park, RIUF, Târgul de Crăciun și multe altele. Dacă sunteți din Cluj, vă recomand să vă înscrieți și voi ca voluntari la câteva dintre aceste evenimente, pentru că merită! Dacă sunteți din alte orașe nu este un impediment, puteți căuta alte oportunități locale care să vi se potrivească!

    Ce fac voluntarii?

    Răspunsul variază, în funcție de departamentul pe care ești repartizat. Scanezi biletele la intrare, înregistrezi participanții, ajuți cu informații, amenajezi locația, supraveghezi desfășurarea corespunzătoare a eveniemntului, oferi materiale publicitare, te joci cu copiii, pe scurt, ajuți cu ce este nevoie și te adaptezi pe moment, în funcție de situație.

    De ce să fii voluntar?

    Acestea fiind spuse, te încurajez să te implici în cât mai multe proiecte în afara mediului școlar. Prin voluntariat ajungi să te descoperi mai bine pe tine însuți și să te dezvolți, atât la nivelul abilităților practice, cât și în ceea ce privește comportamentul și psihologia oamenilor. Este nevoie de multă voință, dar dacă îți dorești cu adevărat, vei reuși să îmbini învățatul cu voluntariatul și cu timpul de relaxare, iar la final, te vei simți implinit și mândru că ai reușit să faci ceva fără să aștepți în schimb o răsplată materială, ci una spirituală. 

    TEDxEroilor 2018

    Articol scris de Nicole Tănase