• Starea de art block – Cum o depășești?

    Te așezi la biroul tău. În fața ta, o coală albă de hartie și toate materialele tale. Parcă te imploră să faci ceea ce îți place, iar tu iei creionul în mână și îl apropii de hârtie. Însă filmul se termină aici. Ești blocat, pierdut, rămas fără idei…

    O senzație exasperantă de neputință și un sentiment de frustrare ce nu mai pleacă. E un scenariu familiar și știu cât de neplăcute pot fi pentru un pasionat de desen. Dar… cum scapi de ele? Ei bine, de-a lungul timpului am descoperit câteva metode eficiente de a le depăși. ?

    Pentru început, trebuie să îți păstrezi calmul. Pâna la urmă, cu ce te va ajuta panica? Nu e sfârșitul lumii, ci e chiar ceva mai comun decât crezi și nu înseamnă că nu ești un artist bun sau că ți-ai pierdut talentul peste noapte. E o simplă fază, va trece și e nevoie de răbdare!

    Ceea ce m-a ajutat pe mine cel mai mult a fost să încerc noi modalități de a crea artă, diferite de cele cu care am fost obișnuită, ca sculptura, pictura în ulei, desenul în cărbune sau creioane colorate. Prima oară când am cumpărat un set de creioane colorate (nu le mai folosisem de ani întregi), ideile au inceput sa curgă și am reușit să creez desenul de care sunt cea mai mândră. Trebuie să îți ieși din zona de confort din când în când, să experimentezi, să înveți din propriile greșeli, și să exersezi până reușești. Vei fi uimit de rezultate.

    În fiecare zi vezi lucruri minunate ce, deși nu îți dai seama de asta, au enorm potențial să devină adevărate opere de artă. Încearcă să desenezi, de exemplu, primul lucru pe care îl vezi uitându-te pe fereastră, un prieten, un membru al familiei sau un animal de companie. Când iubești ceea ce pui pe hârtie, vei munci cu pasiune, iar rezultatul nu va avea cum să fie o lucrare nereușită. ?

    În aceasta perioadă, Instagram-ul îți poate fi foarte folositor. Încearcă să îți iei inspirația din munca artiștilor tăi preferati. Există nenumărați artiști de toate vârstele ale căror creații se regăsesc acum în cea mai mare parte pe Instagram. (Câteva dintre conturile artiștilor ce m-au motivat prin postările lor si m-au ajutat să trec prin perioadele în care eram la pământ sunt @julietrosedesigns, @isabella.drawsss sau @fuyuch.7). Acceptă art challenge-urile care circulă printre acești artiști si prin intermediul lor fă-ți prieteni cu care împărtășești pasiuni, comunică și crește-ți motivația astfel.

    În plus, un exercițiu super eficient de imaginație ar fi să încerci să recitești cartea ta preferată, însă, de data asta, îndreaptă-ți atenția în special spre secvențele descriptive, spre caracterizările personajelor și încearcă mai apoi să le așterni înfățișarea pe hârtie.

    Depășirea stării de art block te ajută să crești ca și artist, te face să înveți multe și să îți ieși din zona de confort sau chiar să te descoperi în profunzime pe tine însuți.

     Sper că aceste câteva idei ți-au fost de ajutor si că inspirația îți va reveni in no time ?

    Articol scris de Iulia Mitișor – Blogger EduBiz