• Fa-te auzit! Secretele comunicarii

    Cum să-ți faci vocea auzită folosind


    Te-ai întrebat vreodată cât de importantă este comunicarea? Probabil că nu, dar sigur ai fost și tu în poziția în care ești convins că ideea ta este bună, dar nu este luată în considerare. În același timp, poate nici nu ai avut curajul de a o expune. Indiferent de job-ul pe care îl ai sau urmează să îl alegi, comunicarea este, după cum am învățat într-un workshop chiar de la Mihaela Tatu, unul dintre cei 3 piloni esențiali în dezvoltarea ta. Ceilalți doi fiind limbile străine si informatica.

    Fie că ești cu prietenii și alegeți ce film să vedeți, sau că trebuie să prezinți un discurs important, opinia ta contează, așa că hai să vedem cum o putem pune în valoare:

    1. Informează-te! Oricare ar fi tema despre care vorbești, este foarte important să vii cu argumente, mai mult, acestea trebuie să fie convingătoare. Având deja o bază de cunoștințe, este mult mai ușor să susții ceea ce spui.
    • Fii sigur pe tine! De cele mai multe ori, nu mai ai nimic de pierdut! Așa că rostește cuvintele întregi, nu te opri la jumătatea lor, doar pentru că ești nesigur.
    • 3.     Primul secret: fă pauze în vorbire:  Pauze pe care nu le umpli[1]  cu “ăă” sau alte interjecții; pauze care accentuează o idee, care fac discursul tău mai dinamic. Spre[2] [3]  exemplu, după ce ai pus o întrebare, pentru a crea suspans și curiozitate; sau după o propoziție cu un mesaj puternic, pentru ca receptorii să o poată analiza. Mai mult, aceste pauze te pot ajută să te gândești la ceea ce urmează să spui, fiind mult mai ușor să eviți greșelile gramaticale sau cacofonii[4] le.
    • Al doilea secret: contactul vizual. Interacționează cu cei cărora le vorbești, ridică-ți capul și îndreaptă-ți ochii spre ei. Relaxează-ți fața, folosește-te de gesturi simple, calme[5] [6] .
    • Consoanele și vocalele[7] : Consoanele trebuie să fie hotărâte, accentuate, ele fiind ca o structura a cuvantului, iar vocalele pline[8] . Încălzește-ți mușchii feței cu exerciții. Tine-ți colțurile gurii sus, ca într-un ușor zâmbet, pentru a putea rosti cuvinetele mai amplu.
    • Asigură-te că ai un zâmbet impecabil! Igiena orală este un pas foarte important, mai ales în comunicarea verbala. Spală-te bine pe dinți, curăța-ți limba și pune-ți zâmbetul pe buze. ?

    Poți adăuga cuvântul „cu” înainte de “ăă”

    Propoziția “Pauze care accentuează o idee, care fac discursul tău mai dinamic.” Nu are predicat

     [3]

    Ai putea reformula, de explu să articulezi cuvintele „greșeli” și „cacofonii’

    Încercă sa nu repeți anumite lucruri de exemplu „ mai mut”

     [6]

    Poți folosi „ : ” sau să scri restul pșaragrafului sub subtitlu

    Poți împărți fraza. De ex: « Consoanele trebuie să fie hotărâte și accentuate. Ele sunt ca o structura a cuvantului. Vocalele trebuie să fie pline. »

    BONUS: Cum scriem un discurs convingător? – este întrebarea pe care am pus-o Mihaelei Tatu, la sfârșitul workshopului. Aici este, pe scrut, răspunsul ei:

    Discursul este ca o poveste. Are o introducere, un cuprins și o încheiere. Totul pornește cu o idee. Cu ce vrei să rămână receptorii? Care este mesajul discursului tău? De aici iți vei construi introducerea astfel încât să “agațe”, să fie atractivă și să stârnească interes. Cuprinsul aduce informația și argumentele, bine structurate, la subiect și convingătoare. Concluzia trebuie să fie memorabilă, închegând esența întregului conținut. Învată-ți discursul aproape pe de rost, astfel nu vei uita nicio structură importantă.

    Aplică toți pașii de mai sus atunci când prezinți discursul, te asigur că mesajul va fi memorabil si de  impact.


    În general încearcă să folosești propoziții scurte clare cu subiect și predicat și încercă să eviți repetițiile

    Articol scris de Iulia Costea – membru EduBiz