• În perioada 23 martie – 1 aprilie, Edubiz a organizat Summit-ul Carierelor, un eveniment în care tinerii au avut oportunitatea să se întâlnească cu specialiști din diferite domenii și să discute liber cu ei. Acest articol este dedicat Summit-ului de Inginerie și IT, la care au participat domnii Ovidiu Coman, Alin Pop(a)? și Ioan Tirla, mentorii cu care am petrecut o oră și jumătate, încercând să „furăm puțină meserie” de la ei în timp ce ascultam și puneam întrebări.

    O scurtă prezentare a mentorilor noștri: Ovidiu Coman este partener la Lateral Inc., având o experiență de 14 ani în domeniul IT, Alin Pop este programator și manager la Comau, cu o experiență de 16 ani ca inginer, iar Ioan Tirla este fondator al Deltasoft Solutions, business manager la Agrimeccanica și consilier local Oradea.

    Fiecare dintre ei și-a găsit drumul spre informatică în diferite moduri, domnul Coman a fost îndrumat de părinți să aleagă un liceu cu profil de informatică, dar și-a dat mai târziu seama că îi place să rezolve problemele ce țin de latura programării, domnul Tirla a început cu dischetele, pe care le vedea ca o distracție pentru a descoperi mai târziu că pe ele pot fi stocate programe create de dânsul, soft-uri care ar putea aduce o schimbare spre bine a societății. Domnul Pop s-a orientat spre această profesie din dorința de cunoaștere și pentru că și-a găsit o anumită satisfacție în munca pe care o depunea.

    I-am întrebat pe cei trei mentori, care ar fi cele mai importante calități de care un tânăr are nevoie pentru a aplica în domeniul informaticii, iar răspunsurile au fost: perseverența, pasiunea, ambiția, capacitatea de a-ți seta obiective înalte, dar totuși realiste și o motivație puternică care să se împletească cu maturitatea (uneori, de a spune „Nu”). De asemenea, domnul Tirla a spus că lucrând în timpul facultății a înțeles mai bine ceea ce învăța și conexiunile se formau mult mai repede. Tot în legătură cu dezvoltarea personală, am fost încurajați să explorăm cât mai mult, să ne implicăm în proiecte de voluntariat (domnul Coman a fost voluntar în perioada liceului și susținea că acest lucru l-a ajutat foarte mult) și să ne dezvoltăm și latura „umană”, nu doar cea practică și teoretică.

    În final, invitații ne-au reamintit că nu este atât de importantă facultatea sau liceul la care mergem ci informațiile pe care le avem și experiențele noastre; în fond, putem apela oricând la resursele de pe internet să ne întregim cunoștințele, chiar domnul Ovidiu Coman spunea că a învățat singur cum să facă aplicații pentru IOS. Spuneau că nu strică să avem și câteva diplome de la concursuri sau olimpiade pentru a ne face aplicația la locul de muncă să iasă în evidență, dar nu e imperativ. Abilitatea de comunicare a fost scoasă în evidență ca element ce merită dezvoltat prin diferite proiecte, deoarece vom face parte inevitabil dintr-o echipă și trebuie să știm cum să relaționăm și să ne facem auzite părerile și ideile. Ca norocul, EduBiz oferă programe de dezvoltare personală la care vă puteți înscrie chiar acum, de exemplu Tabăra de Leadership EduBiz ?. 

    Articol scris de Molnar Sara – blogger EduBiz