• Summitul Carierelor – un ajutor în a ne decide viitorul

          În acest an, la fel ca în anii anteriori, tineri din toată țara au avut ocazia să afle informații despre unul sau mai multe domenii de care sunt interesați în cadrul Summitului Carierelor. 27 de speakeri, toți considerați profesioniști în joburile pe care le practică, ne-au împărtășit informații utile despre acestea în cadrul unor video-conferințe de aproximativ 1 oră și 30 de minute pe platforma Zoom Meeting.

              Dintre toate aceste conferințe,am ales să particip la cea de psihologie, fiind un domeniu care mă pasionează și despre care am avut foarte multe întrebări și curiozități.

           Teodora Chifor, fondatoarea Academiei de Leadership Edubiz, a fost cea care a început discuția, prezentându-ne speakerii și descriind pe scurt întâlnirile care urmau să se desfășoare în următoarele zile. Ramona Lucaciu, psiholog recruiter RoMarketing din 2016, ne-a prezentat în cele mai mici detalii ce înseamnă meseria sa și ne-a spus povestea din spatele deciziei de a studia la Facultatea de Științe Socio-Umane. Cristina Petruț, cel de al doilea speaker, este un psiholog clinician din Oradea, care, la fel ca precedenta sa, ne-a oferit o multitudine de informații despre cariera de psiholog.  

          La finalul prezentării, ne-au îndemnat să le adresăm întrebări în cadrul unui Q&A. S-au pus întrebări multe și interesante, aceasta fiind o dovadă clară a impactului pe care discursul celor două doamne l-a avut asupra noastră. La un moment dat, cineva a întrebat dacă după ce ai studiat deja ceva ce ți se pare că nu ți se potrivește, te mai poți sau nu întoarce la psihologie. Fiind un domeniu atât de complex, mulți dintre noi am zis că este prea dificil să faci acest lucru, însă doamna Lucaciu ne-a contrazis. Ea a descoperit că psihologia o interesează foarte târziu, însă nu a lăsat obstacolul numit „vârstă” să o împiedice din a o lua pe un nou drum, un drum care deși lung, a dus la destinația potrivită. Astfel, acum se duce împăcată la serviciu în fiecare zi, simțind că muncește mai mult de plăcere decât de obligație. O altă mare curiozitate a fost ce calități trebuie să deţină un psiholog pentru a avea succes. De data aceasta, ambele doamne au avut același punct de vedere: dorința de a-i ajuta pe alții. Un bun psiholog trebuie să aibă capacitatea de a empatiza cu pacienții pentru a le înțelege problemele, acesta fiind singurul mod prin care poate fi, într-un final, de folos în rezolvarea lor.

            Sesiunea de Q&A a fost urmată de o scurtă conferință susținută de către profesorul universitar Daniel David, dr. rector UBB Cluj-Napoca, care a ales să ne ajute împărtășindu-și multele sale experiențe și cunoștiințele nenumărate în legătură cu domeniul nostru de interes, subiectul pe care l-a aprofundat ani de zile.

          M-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să asist la această activitate. Acum, după ce am participat atât la Summitul Facultăților, cât și la cel al carierelor, consider că sunt cu adevărat informată în legătură cu viața de psiholog, și sunt sigură că și ceilalți 117 participanți ai acestei conferințe simt acest lucru. A fost o oportunitate perfectă pentru a ne lămuri curiozitățile pe care le aveam în legătură cu ce vom face în viitor, ajutându-ne să ne dăm seama dacă jobul la care visăm este ceva ce chiar ni se potrivește sau este doar o pasiune de scurtă durată.

    Articol scris de Ana Zifceac – blogger EduBiz