• Mental Health – Edubistii te ajuta sa depasesti starile limita

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să schimbi o viață ? Cum ar fi ca cineva să își îmbunătățească viața datorită unei acțiuni săvârșite de tine? Aș vrea să-ți spun că acest lucru nu este doar ceva ce se întâmplă doar în filme sau în basme și vreau să-ți spun cum ai putea și tu să schimbi o viață.

    Abia împlinisem 14 ani și mă aflam într-o cameră frumos aranjata, cu o bibliotecă în spate, unde se aflau sute de cărți despre psihologie, filosofie și logică. În fața canapelei pe care așteptam eu era așezat un fotoliu confortabil și o măsuță pe care se afla un pachet de șervețele și un ceas. Frica mă acapara complet. Puteam sa îmi simt nodul din gât devenind tot mai prominent. Îmi era frică de faptul ca omul care îmi va apărea în față mă va judeca aspru. După câteva minute de așteptare, un bărbat de vârstă mijlocie a ocupat locul din fața mea și s-a prezentat. Mi-a spus ca avem o oră la dispoziție și că ar vrea să știe mai multe despre mine. Figura lui blândă și vocea lui liniștitoare mi-au dat un sentiment de siguranță, așa că am început sa mă deschid și să îi povestesc despre o mare parte din viața mea și despre cum mă simțeam în acel moment.

    Printre pauzele mele, el a reușit să strecoare câteva cuvinte de afirmație, dar nimic nu m-a pregătit pentru ce urma să-mi zică. “Te înțeleg, nu tu ai fost de vină.” O frază care mi-a scuturat realitatea și percepția. O fraza care, până atunci, nu o mai auzisem niciodată. Într-adevăr, job-ul lui, în calitate de psiholog, era să mă ajute emoțional, dar, pur și simplu, nu credeam că va funcționa. Modul meu de a gândi, deși greșit, era ca nimeni nu mă poate ajuta, dar mi s-a dovedit că simplul fapt că cineva și-a luat din timpul lui prețios, m-a ascultat, iar pe lângă faptul că m-a ascultat, a înțeles cum mă simțeam și voia sa mă ajute, mi-a schimbat percepția în câteva minute.

    Acela a fost catalizatorul, momentul care m-a făcut sa realizez că merit să fiu ajutată la fel ca oricine altcineva. Mi-a dat puterea interioară să merg mai departe și să devin o persoană cât mai bună pentru mine și pentru cei din jurul meu. M-a făcut să mă simt în control de ce mi se întâmplă în viață, iar, acum, sunt o persoană extrem de diferită față de cum am fost când am intrat prima dată la o sesiune de terapie. Mi-am găsit însemnătatea, totul începând de la un simplu om.

    Morala? Suntem oameni, iar oamenii au fost făcuți să fie împreună, nu izolați de alții. Nu lăsați prejudecățile să vă despartă și îmbrățișați termenul de “ciudat” sau “anormal”. Nu am vorbit niciodată despre greutățile mele emoționale pentru ca mulți oameni sunt reticenți la astfel de conversații, dar nu faceți aceeași greșeală ca cei din jurul vostru și deschideți-vă oportunității de a vorbi cu cineva în nevoie. Este atât de vital să ai pe cineva lângă tine care te înțelege, așa că încercați sa oferiți asta celor din jurul vostru. Puneți-vă în locul lor, accesați sentimentele de empatie și poate, făcând acest effort conștient, veți putea sa oferiți cuiva ceva ce nu I s-a oferit niciodată și să îi dați puterea sa facă asta la rândul lui, mai departe. Schimbarea începe de la un singur om și se răspândește foarte rapid. Fii tu cel care începe lanțul acesta și poți deveni inspirația cuiva. Nu e doar rolul psihologului sa vorbească de sanatatea emoțională, e rolul omului.   

    Alătură-te comunității Happy Humans(pe instagram: happy.humans.ro și facebook: Happy Humans), unde luptăm cu și pentru tineri în speranța că vocile noastre vor fi auzite! Fii tu primul care începe schimbarea!  

    Articol scris de  Morar Bianca -membru YouthAct 4 Europe