• „Ne putem aştepta ca unele fenomene extreme, cauzate de schimbarea climei, să aibă în viitor consecinţe tot mai grave. Aceasta înseamnă că trebuie să fim pregătiţi pentru noi tipuri de calamităţi cauzate de vreme şi pentru pagube şi pierderi de vieţi omeneşti mult mai mari… Ar fi înţelept din partea noastră să ne luăm măsuri de precauţie pentru a face faţă acestor schimbări dramatice.“ — „Topics Geo — Annual Review: Natural Catastrophes 2003“

    Probabil că ştim cu toții problemele mondiale legate de mediu şi planetă: creșterea apei, care e direct legată de  schimbarea climei, şi poluarea excesivă.

    Am pentru voi nişte curiozități:

    1. În 2003 au murit 30.000 de oameni din Belgia, Franța, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia și Spania din cauza căldurii.

    2. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, „sezonul uraganelor atlantice din 2003 a fost marcat de 16 furtuni violente, tipice zonelor tropicale”.

    3. Apa este o problemă mare în Ţările de Jos. În jur de 25% din zona sa de uscat, care este populată de olandezi în proporţie de 21%, este sub nivelul mării. 50% din zona de uscat se află la numai un metru deasupra nivelului mării.

    4. În secolul 20, a avut loc o creștere fără precedent a populaţiei, a economiei, a consumului și a producţiei de deșeuri. Numai captările de apă s-au triplat în ultimii 50 de ani.

    5. Cantitatea de gunoaie din oceanul Pacific ajuns de trei ori cât Franța şi de 16 ori mai mare decât estimarea anterioară, arată un studiu realizat în ultimii trei ani. 1.800 de miliarde de bucăți de plastic, care cântăresc aproape 80.000 de tone, plutesc între California și Hawaii, pe o suprafață de 1,6 milioane de kilometri pătrați.

    6. Poluarea atmosferică poate să afecteze ecosistemele acvatice şi terestre dacă poluanții se dizolvă în apă și cad sub formă de ploaie. A fost estimat că anual poluarea aerului contribuie la 120.000 de decese în Statele Unite ale Americii.

    7. Deteriorarea pe termen lung a calității aerului poate duce, de asemenea, la consecințe mai grave pentru sănătatea noastră, cum ar fi astmul, bolile cardiovasculare, cancer pulmonar, boli legate de sistemul nervos și cel de reproducere. Conform unui studiu realizat în 2016 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), 92% din populația lumii respiră un aer poluat.

    8. În 1975, Academia Națională de Științe a estimat că sursele bazate pe ocean, precum navele de marfă și navele de croaziere au aruncat 14 miliarde de kilograme de gunoi în ocean.

    9. Peste un milion de păsări de mare și 100.000 de mamifere marine sunt ucise de poluare în fiecare an.

    10. Aproximativ 40% din lacurile din America sunt mult prea poluate pentru înot, pescuit sau orice formă de viața acvatică.

    11. Reciclarea și compostarea au împiedicat eliminarea a 85 de milioane de tone de material în 2010, față de 18 milioane de tone în 1980.

    Făcând referire la punctul 11., voi cum vă gândiți să contribuiți?

    surse:

    https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-pollution

    http://www.referatele.com/referate/geografie/online7/Cauzele-Poluarii-aerului–Distrugerea-stratului-de-ozon–Smogul-fotochimic-referatele-com.php

    https://www.eea.europa.eu/ro/themes/air/intro

    https://www.greenpeace.org/archive-romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/poluarea-aerului

    Articol realizat de George Marian